Preminula Jovanka Broz

Kako su saopštili sa Kliničkog centra Srbije, Jovanka je preminula u 11: 45 sati nakon što su lekari pokušali da je povrate u život dva puta reanimacijom.

"Uprkos uloženom trudu i zalaganju celokupnog osoblja Kliničkog centra, kod pacijentkinje, primljene 23. avgusta ove godine u izuzetno teškom stanju, u nedelju u 11:45 došlo je do zastoja u radu srčanog mišića", stoji u saopštenju.

Supruga nekadašnjeg predsednika SFRJ, Josipa Broza, primljena je 23. avgusta u Urgentni centar u jako lošem zdravstvenom stanju sa ranom na grudnom košu.

Lekari su utvrdili da se radi o kanceru i tokom narednih nedelja njeno stanje je sve vreme variralo, do naglog pogoršanja 26, septembra kada je stavljena i na respirator.

Nakon duge borbe, Jovanka Broz je preminula danas u 89. godini.

Vlada sutra o sahrani Brozove udovice

Prema pisanju "Blic"-a, Jovankina želja bila je da je sahrane pored Tita u Kući cveća.

Ministar Rasim Ljajić je izjavio za B92 da će Vlada sutra verovatno da odluči da Jovaka Broz bude sahranjena u Kući cveća.

Ljajić je rekao da bi time bila bar delimično ispravljena nepravda prema udovici doživotnog predsednika SFRJ.

Sutra će biti odlučeno i o vremenu i mestu sahrane, rekao je Ljajić, i dodao da su u toku konsultacije sa članovima njene porodice.

Dačić: Otišao jedan od poslednjih svedoka naše istorije

Premijer Ivica Dačić izrazio je saučešće porodici Jovanke Broz. Dačić je uputio telegram sa izrazima najdubljeg saučešća porodici Jovanke Broz, ističući da “njenom smrću odlazi i jedan od poslednjih najpouzdanijih svedoka istorije naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu”.

"Na žalost, istorijska nepravda prema njoj počela je da se ispravlja tek pred kraj na njenog života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba da bude sahranjena pored svog supruga Josipoa Broza Tita i u tom smislu će doneti odgovarajuće odluke", navedeno je u telegramu.

Jovanka Broz rođena je 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Tita, sa kojim je živela do njegove smrti 1980.

Sа 17 godinа je stupilа u Sаvez komunističke omlаdine Jugoslаvije. Godine 1943. tokom Drugog svetskog rаtа rаnjenа je u nogu i rаzbolelа se od tifusа, а te godine joj je poginuo brаt Mаksim i umro otаc. U 21. godini je dobilа dvа Ordenа zа hrаbrost, а tаkođe je i nosilаc Pаrtizаnske spomenice 1941. Josipа Brozа Titа je upoznаlа prilikom nemаčkog desаntа nа Drvаr 1944. godine.

Pogledajte još