Pomoć mladima koji se vrate u rodno mesto

Taj program ima za cilj da podstakne i pomogne mladim ljudima da pokrenu samostalan biznis i obezbede sebi egzistenciju u nedovoljno razvijenim područjima u Srbiji.

Ove godine za taj projekat opredeljeno je 20 miliona dinara, a pojedinačno, iznos po kandidatu je između 200.000 do milion dinara.

Ciljna grupa su potencijalni preduzetnici od 18 do 40 godina iz nerazvijenih područja koji su zbog školovanja, ekonomskih i profesionalih razloga napustili svoje rodno mesto, a žele da se vrate i započnu neki posao.

Na ovogodišnji javni poziv se prijavilo 133 kandidata, odabrano je njih 30, koji su završili obuku za započinjanje biznisa, izradili biznis planove i registrovali delatnost u nerazvijenoj opštini u koju se vraćaju.

Poslovne ideje koje su dobile pomoć su raznovrsne i odnose se na pružanje usluga u oblasti stomatolške zaštite, proizvodnju sušenog voća, povrća i lekovitog bilja, seosko-banjskog turizma, reciklažu, stolariju, proizvodnju torti, kolača, slanih peciva, osnivanje dečjih radionica i slično.

Ideja je bila da se mladim, obrazovanim ljudima omogući da pokušaju da realizuju ideju u svojoj struci.

Uslov je bio da najpre potpišu ugovore i registruju delatnost, rekla je Tanjugu koordinator projekta iz Nacionalne agencije za regionalni razvoj Jelena Radoman Ilić.

Ta agencija, sa Kancelarijom za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, realizuje projekat već drugu godinu za redom.

Projekat je prvi put realizovan prošle godine, kao pilot projekat i na njega se javilo 42 ljudi, a ugovori su potpisani sa 20 korisnika.

Ove godine interesovanje je bilo znatno veće, dodala je Radoman Ilić, navodeći da se nada da će sredstava za realizaciju projekata naredne godine biti veća kako bi se pomoglo što većem broju mladih ljudi.

"Nadamo se da će biti opredeljeno više, da ne bi smo imali situaciju da moramo da odbijemo ljude, koji imaju kvalitetne ideje, a nema sredstava da se one realizuju," kazala je Radoman Ilić.

Početnici u preduzetništvu, pored finansijskih sredstava, dobijaju i nefinansijsku pomoć, koja se sastoji od obuka, mentoringa, koji sledi tek nakon dodele sredstava, i nakon otpočinjanja njihovog rada. To znači da će mentoring početi najverovatnije početkom iduće godine, kazala je ona.

Kada je reč o onima koji su sa radom počeli prošle godine u okviru prvog projekata, sagovornica Tanjuga je rekla da su oni veoma zadovoljni, da ima dosta onih koji rade punom parom i koji su već počeli da zapošljavaju nove ljude.

Prilikom odabira projekta, vodi se računa o nekoliko kriterijuma-ocena poslovne ideje, koja nosi najviše poena, stepenu formalnog obrazovanja i vrsti delatnosti, navela je Radoman Ilić.

Kada je reč o onima koji će zahvaljujući sredstvima pokrenuti posao, Nera Živković iz Bele Palanke, koja će otvoriti stomatološku radnju zahvaljujući sredstvima, rekla je za Tanjug da će joj to veoma pomoći, jer joj je bilo teško da nađe posao u svojoj struci.

"Što se tiče stomatologa, teško je naći posao u struci i onaj ko krene sam je veliki izazov. Da nisam dobila sredstva u okviru projekta ne bih ušla u privatnu praksu,"
rekla je ona, dodajući da će sada otvoriti svoju ordinaciju u svom mestu gde se vratila posle studija prošle godine.

Za njen projekat je, kako je kazala, opredeljeno 800.000 dinara. Kako kaže, to nije dovoljno za poslovanje, ali je solidna pomoć za početak.

Jedan od korisnika programa Goran Bjelić iz Priboja baviće se uzgajanjem biljke godži, sušenjem i njenom pasterizacijom.

"Sve gore stanje nacije po pitanju zdravlja navelo me je na razmišljanje kako to da se popravi. Tako sam došao na ideju da uzgajam ovu biljku sa Tibeta koja je jedan od najboljih antioksidanata,"
naveo je on nakon potpisivanja ugovora.

Cilj programa je podrška početnicima u biznisu koji su povratnici u svoja rodna mesta i smanjenje demografskog pražnjenje nerazvijenih područja u Srbiji, nezapsolenosti i siromaštva.

Izvor: Blic

Pogledajte još