Strani mediji o slavi i bedi Jovanke Broz

0

Strane novinske agencije prenele su danas vest da je udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz preminula, uz komentare da je, posle smrti supruga, bila zaboravljena, ali i da je za njegovog života uživala u razmetanju i glamuru.

Britanska agencija Rojters objavila je da je umrla “Jovanka Broz, koja je tri decenije bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države pošto je rat razorio socijalističku federaciju koju je izgradio njen muž Tito”.

Rođena u Hrvatskoj, Jovanka je prvo bila medicinska sestra u partizanima tokom Drugog svetskog rata, zatim Titova lična sekretarica, a na kraju je 1952. postala njega žena.

Tito je bio 32 godine stariji od nje i nalazio se na čelu federacije od 22 miliona stanovnika, koja je balansirala između istoka i zapada tokom “hladnog rata”.

Za razliku od bezličnih i ozbiljnih komunističkih lidera sovjetskog bloka, Tito i njegova supruga su uživali u razmetanju i glamuru, navela je britanska agencija.

Američka agencija AP je objavila da je umrla “udovica bivšeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita”, koja je sa njim bila u braku gotovo 30 godina.

Tito, čiji su se gerilski borci – partizani borili protiv nemačkih nacističkih okupatora tokom Drugog svetskog rata, došao je na čelo Jugoslavije nakon završetka rata, naveo je AP i dodao da je on sve do svoje smrti 1980. godine gvozdenom rukom vladao multietničkom federacijom.

Naslednici Tita na čelu države su kasnije Jovanku Broz lišili njenih prava, usled čega je ona praktično bila u kućnom pritvoru, navela je američka agencija.

Francuski AFP je naveo da je “udovica bivšeg jugoslavenskog komunističkog diktatora” Tita preminula danas usled zastoja u radu srčanog mišića, dodavši da je ona nakon muževljeve smrti “provela oko 30 godina u izolaciji i siromaštvu”.

Jovanka Broz, na koju su Titovi politički saradnici sumnjali da je planirala državni udar, stavljena je nekoliko godine pre smrti muža 1980. u gotovo kućni pritvor, navodi francuska agencija.

Jovanka se poslednji put u javnosti pojavila na Titovoj sahrani u maju 1980. godine, a nakon njegove smrti je bila prisiljena da napusti nekadašnju srpsku kraljevsku palatu, u kojoj je bračni par Broz živeo u luksuzu, naveo je Frans pres.

Tada su Jovanki oduzeti lični dokumenti, koji su joj srpske vlasti ponovo uručile tek 2009. godine, kad je dobila i penziju, dodaje agencija.

Hrvatski “Jutarnji list” objavio je vest da je “otišla nekadašnja kraljica komunističke Jugoslavije”, koja je “svojom pojavom i tragičnim životom najbolja personifikacija te nesrećne zemlje koja je nestala u vihoru krvavog rata”.

“Mlada, jedra partizanka nakon blistave ratne pobede i zauzimanja vlasti postaje supruga već tada harizmatičnog partizanskog vođe i “najvećeg sina naših naroda i narodnosti” gotovo 30 godina starijeg. Ideološki idealna bračna kombinacija za državu koju je on osmislio, on Hrvat ona Srpkinja”
, ocenjuje “Jutarnji list”.

Navodeći da je priča o Jovanki Budisavljević, prvoj dami među drugaricama i prvoj udovici Jugoslavije, fascinatna i gotovo holivudska., opisujući je kao “Pepeljugu komunizma: od ličkog čobančeta i partizanske bolničarke do kraljice iz bajke kojoj je svet bio pod nogama, da bi se kasnije pokondirila i pala u političkim spletkama kojima nije bila dorasla, da bi u starosti završila kao tragična ličnost i paćenica”.

“Nesrećan završetak kraljice zemlje koja je odavno nestala”, zaključuje hrvatski list.

Pročitajte još:

Preminula Jovanka Broz
Jovanka Broz će biti sahranjena u prostoriji uz Titov grob

Izvor: KURIR

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.