Svečano otvoren 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Nakon scenskog spektakla "Fuga za Crnjanskog" mnogobrojnim gostima u Hali 1 obratili su se pisci Olga Tokarčuk, u ime Poljske, zemlje počasnog gosta, a čast da zvaničo otvori Sajam knjiga ove godine pripala je omiljeno piscu za decu Ljubivoju Ršumoviću.

(old_image)

Foto: Beta (Emil Vas)
Među mnogobrojnim ljubiteljima pisane reči bili su i predstavnici diplomatskog kora, premijer Ivica Dačić, patrijarh Irinej, ministar Aleksandar Vulin, istoričar Predrag Marković.

Iako iza Ršumovića stoji biblioteka od 86 naslova, ipak je osetio potrebu da se pred tako uvaženim skupom ogradi da je "teško pametovati" tako obrazovanoj kulturnoj eliti i zato je odlučio da im se prvo obrati rečima Dosteja Obradovića, starim dva veka: „Knjige braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci". Podsetivši da je, u vreme Dositeja, knjiga značila-pismo, jer to je „ona knjiga koju u kljunu nose dva vrana gavrana, ona koju na kolenu piše Aga od Ribnika, ona koju dobija knez Lazar od Bogorodice", Ršumović je kazao da se uvek „radi o nekoj važnoj, presudnoj i sudbonosnoj stvari i zato je u usmenom predanju knjiga izjednačena sa pismenošću a to je značilo mudrošću".

(old_image)

Foto: Beta (Emil Vas)
Evropski đak Dositej, znao je da pismenost otvara još jedne oči ljudima, one kroz koje duša gleda, dalje, od one muke svakodnevne, dok zvona i praporci, iz njegove poruke, su dogme i neznanje, a knjiga je izlaznica iz sujeverja i zaostalosti...Pismen narod čita, a nepismen sluša, pismeni razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom" upozorio je on.

Danas je knjiga i potrošna roba, i priručni alat, uspešna drugarica u samoći, savetnica za pitanja srca, ali i udžbenik života, džepni asistent u odrastanju i prvi pomoćnik u poslu",nabrojao je Ršumović i dodao da nova „tehnologija nudi stalno pomagala, digitalna čuda za druženje i zabavu, pa i za učenje i obrazovanje". Postavljajući retoričko pitanje; da li knjiga izumire, kratko ogovara: Ne! „Iz godine u godinu Beogradski sajam knjiga ponavlja to Ne!", poručio je Ršumović. Živa legenda među savremenim piscima za decu primetio je da je beogradski Sajam dobro razumeo rečenicu Duška Radovića "Poštovana deco", pa je ispoštovao decu time što je pozvao jednog njihovog drugara da svečano otvori ovaj Sajam i dodao da „!kao ogorčeni protivnik svake vrste zatvaranja proglašava Sajam knjiga otvorenim!"

(old_image)

Foto: Beta (Emil Vas)
I Olga Tokarčuk, koja važi za jednu od najboljih poljskih književnica koja je bila ovogodišnji kanditad Poljske za Nobelove nagradu odlučila je da se vrati u daleku poršlost kada je „prvo reč služila za pričanje, a to je bio i prvi vid komunikacije".

Izrazivši zadovoljstvo što je pozvana da otvori ovaj svet književnosti u Beogradu, gradu koji je gorko iskusio najnoviju istoriju,Tokarčukova je primetila da su "tragovi rata ostavili rane ne samo u tkivu grada, nego i u svesti njegovih žitelja".

Za nju je Srbija, uprkos svojoj nevelikoj teritoriji jasno i postojano na kulturnoj, a naročito književnoj mapi Evrope, budući da su na ovim prostorima ponikli pisci poput Ive Andrića, Danila Kiša, Miodraga Bulatovića, Milorada Pavića ili Davida Albaharija. Ona je poželela da izdavači i pisci nađu jedni druge, da sklope ugovore na obostranu dobrobit, da knjižari pronađu izvanredne naslove za police svojih knjižara, da novinari dobiju inspiraciju za pisanje sjajnih tekstova a čitaoci, jer oni su ovde najpreči, da s ovog mesta ponesu zalihe drugih svetova u koje će moći da proniču tokom čitave sledeće godine.

Nakon što su fanfare označile početak svečanog otvaranja, glumica Dušanka Stojanović, kao i šest mladih glumaca Studija Labaratorije za izvođačke umetnosti FDU, bili su na sceni dok se Halom razlegao glas Crnjanskog koji recituje prvi stih poeme „Lament nad Beogradom". Svaki neparni stih poeme izgovarao je sa zvučnika Crnjanski, a svaki parni - šest mladih glumica i Stojanovićeva. Ovim omažem Crnjanskom za koga je Andrić kazao da "svi smo mi vremenom postali pisci, samo je Crnjanski pisac po rođenju" obeleženo je 120 godina od njegovog rođenja, koje proslavljamo ove godine, 26. oktobra.

Sajam knjiga trajaće do 27. oktobra, svakog dana od 10 do 21 čas. Na štandovima 490 direktnih izdavača mogu se naći knjige za decu, beletristika, stručna literatura, časopisi, sa popustima od 15 do 50 odsto, kao i antikvarne knjige na prvom spratu hale 2. Na brojnim štandovima će gostovati književnici koji će sedružiti sa svojim čitaocima i potpisivati knjige. Cene ulaznica su 250 dinara, a porodične 600.

J.R.N.

Pogledajte još