Napadnuta porodica romske devojčice proterane iz Francuske

Četiri osobe su privedene zbog incidenta u Kosovskoj Mitrovici, koji bi prema prvim informacijama, mogao da bude izazvan razlozima privatne prirode, iz ranijeg perioda, rekao je načelnik policije Ahmet Đoša.

"Incident se dogodio između dve porodice, Dibrani i Bislimi. Ispostavilo se da je Bislimi bio muž Džemale Dibrani (Leonardine majke) pre 25 godina i pretpostavljamo da je ta činjenica podstakla incident", kazao je Đoša i dodao da je porodica Beslimi vraćena na Kosovo iz Švajcarske pre četiri meseca.

U incidentu, koji policija istražuje, majka devojčice je zadobila povrede zbog kojih je primljena u bolnicu, preneo je AFP.

Francuski predsednik Fransoa Oland ponudio je juče devojčici da se vrati u Francusku i nastavi školovanje, ali bez svoje porodice. Dibranijeva je ponudu odbila iz Kosovske Mitrovice, u kojoj živi posle deportacije 9. oktobra, dok je njen otac rekao da se porodica neće deliti i ni po koju cenu vratiti u Francusku.

Njeni roditelji i petoro braće i sestara živeli su u Francuskoj četiri godine dok je razmatran njihov zahtev za azil, koji je naposletku odbijen ovog leta.

Devojčicu je policija uhapsila tokom školskog izleta, izazivajući burnu reakciju u javnosti i stavljajući na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa.

Prošle godine je iz Francuske deportovano 36.822 useljenika, od kojih su mnogi Romi, što je povećanje od blizu 12 odsto u odnosu na 2011, podsetila je francuska agencija.

Izvor: Blic

Pogledajte još