Svake godine tri nova leka protiv raka

"Predskazati nešto je uvek teško, ali u ovom trenutku računam sa jednim do tri nova leka godišnje. Za deset godina bilo bi 10 do 30 novih lekova, što je ekstremno puno", naglasio je onkolog iz Salcburga Rihard Grajl, inače predsedavajući Kongresa.

Već 2014.bi mogao biti na raspolaganju jedan lek, koji bi trebalo da osveži od tumora gotovo umrtvljene ili umorne odbrambene ćelije.

"Još uvek se ne može reći koliko od očekivanih preparata donosi samo mali napredak, koji bi u kombinaciji sa drugim manjim napretkom, doneo veći uspeh. Moguće je da će u SAD već sredinom iduće godine biti odobreno, po ubrzanom postupku, jedno antitelo koje se bori protiv raka na osnovu potpuno novog principa",
objasnio je on u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

Prema njegovim rečima taj novi princip predviđa da kada tumor dođe u kontakt sa odbrambenim ćelijama tela on može da ih onesposobi, čime se sprečava dalje deljenje ćelija.

"PD1 antitelo" prekida fatalnu komunikaciju između tumora i odbrambene ćelije i može reaktivirati odbrambene ćelije, podmladiti ih i ponovo ojačati za borbu protiv tumora"
, naglasio je Grajl.

On je istakao da se troškovi terapije protiv raka dramatično precenjuju, ukazujući da samo 1,5 odsto ukupnih izdataka u zdravstvu otpada na terapiju lekovima protiv raka.

Inače glavno težište ovogodišnjeg kongresa su rak i siromaštvo.

Grajl ističe da su i u zemljama, u kojima gradjani imaju slobodan pristup terapijama, uočljive razlike u vremenu preživljavanja izmedju bogatijih i siromašnijih pacijenata.

Sspanske studije, kako je naveo, pokazuju da u jednom gradu učestalost smrtnih slučajeva raka mogu biti različita od četvrti do četvrti, u zavisnosti od ekonomskog statusa.

Finansijska kriza, podvukao je austrijski onkolog, samo pogoršava ovu problematiku, te je potrebno da se slobodan prisup terapiji ne zadrži samo na papiru.

Izvor: Blic

Pogledajte još