Rusija je najobrazovanija zemlja sveta

Ovi podaci deo su najnovijeg izveštaja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pod nazivom “Education at a Glance 2013”, koji je obuhvatio 34 zemlje članice organizacije kao i osam koje to nisu. Izveštaj, koji ne uključuje 2012. i 2013. godinu, u celosti možete pročitati OVDE.

Visoko obrazovanje važno je kako za uspeh pojedinca, tako i za celokupnu zemlju, naročito kada je reč o državama koje imaju loše ekonomske uslove, tvrdi OECD-ov analitičar Gara Rohas Gonsales.

“Nakon velikog udara ekonomske krize, što nije iznenađenje, nezaposlenost je porasla na svim nivoima obrazovanja, ali se to manje osetilo kada su u pitanju visokoobrazovani ljudi. Pokazalo se da su na tom nivou ljudi manje izloženi nezaposlenosti i imaju veće šanse da aktivno učestvuju u ekonomskom sistemu, kako za svoju tako i za dobrobit društva”, objašnjava Rohas Gonsales.

Listu najobrazovanijih zemalja sveta sastavio je 24/7 Wall St., uzimajući u obzir i podatke nedavno objavljene OECD-ove studije “Survey of Adult Skills” , koja se odnosila na nivo poznavanja matematičkih operacija i čitalačkih sposobnosti odraslog stanovništva.

Prema OECD-ovim podacima, u Rusiji je ne samo najveći broj visokoobrazovanog stanovništva, već i 95 posto odraslog stanovništva ima završenu srednju školu. Prosek u OECD-ovim istraživanjima je 75 posto. U izveštaju se takođe navodi da je Rusija trenutno u periodu koji protiče u znaku istorijski važnog ulaganja u obrazovanje.

Međutim, 24/7 Wall St. navodi kako Rusiju u poslednje vreme sve češće potresaju afere vezane za obrazovni sistem. Problem predstavlja korupcija u školstvu i na fakultetima, sistemsko varanje na testovima, kao i sve veća proizvodnja lažnih teza i doktorskih radova.

Evo kako izgleda lista deset zemalja sa najvećim brojem visokoobrazovanih stanovnika:

10. Australija
9. Finska
8. Novi Zeland
7. Velika Britanija
6. Južna Koreja
5. SAD
4. Izrael
3. Japan
2. Kanada
1. Rusija

Izvor: b92