Policija odbranila Paradu ponosa u Podgorici

U Podgorici je održana prva Parada ponosa, pod sloganom "Crna Gora ponosno", a oko 200 učesnika obezbeđuje oko 2.000 policajaca.

Na početku Parade, u Podgorici se policija sukobila sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u deo grada gde je održana ta manifestacija.

Policija je upotrebila pendreke i suzavac da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama. Zonu sukoba nadletao je i policijski helikopter.

(old_image)
Foto: Beta

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izjavio je da je policija profesionalno postupila, ističući da neće biti kompromisa prema onima koji su prekršili zakon.

U sukobima je povređeno je 20 policajaca, a privedeno je 60 protivnika gej povorke.

"Profesionalno i zakonito postupanje policije tokom održavanja Povorke ponosa prilika je da izrazim zahvalnost svim njenim pripadnicima, koji su učestvovali u obezbeđivanju današnjeg događaja", rekao je Konjević.

Konjević je zahvalio i građanima Podgorice koji su, kako je naveo, izrazili visok stepen tolerancije prema učesnicima Povorke ponosa i time pokazali razumevanje i uvažavanje različitosti, čime su dali veliki doprinos da skup protekne u bezbednoj atmosferi.

Prema rečima direktora Urgentnog bloka Kliničkog centra Crne Gore Vladimir Dobričanin, jedan policajac ima teže telesne povrede, dok su ostali primljeni sa lakšim povredama i pušteni su na kućno lečenje.

Jake policijske snage blokirale su šire gradsko jezgro Podgorice, a od ranih jutarnjih sati je blokiran za saobraćaj i širi centar grada.

Jedan od organizatora parade Danijel Kalezić čestitao je mirno okupljanje, uz nadu da će "sve mere i strategiju zajednički rešavati, sa građanima".

(old_image)
Foto: Beta

Organizatori parade poručili su da su trud isplatio, jer su članovi LGBT zajednice postali vidljivi za Crnu Goru, javio je reporter RTS-a.

Osvojili smo centralnu gradsku ulicu, osvojićemo i ostale do potpune slobode, naveli su oranizatori nakon šetnje od Kraljevskog parka do zgrade vlade.

Oni su se zahvalili na podršci pripadnicima LGBT zajednice iz Beograda i Budimpešte, kao i holandskoj ambasadi.

Učesnici Parade ponosa evakuisani su policijskim maricama iz centra grada, jer nije mogao drugačije da im se obezbedi siguran izlaz iz zone u kojoj je održana parada.

Naredna Parada ponosa u Podgorici najavljena za jun naredne godine.

(old_image)
Foto: Beta

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, koji je na Paradi predstavljao vladu, rekao je da je svima zagarantovana sloboda okupljanja bez obzira na grupe pripadanja.

"Građani su pokazali visok stepen demokratije, toleracije i ovo mirno okupljanje je garant da će LGBT populacija biti zaštićena u potpunosti jer Crna Gora neće dozvoliti da se ijedan građanin oseti manje vrednim ili nezaštićenim", poručio je Numanović, prenose Vijesti.

Vlada Crne Gore dala je političku podršku održavanju Parade ponosa i ohrabrila resorno ministarstvo da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi na dan održavanja skupa bio očuvan red i mir.

Policija je uoči Parade poručila da će učiniti sve da zaštiti učesnike prajda.

(old_image)
Foto: Beta

Crkva se protivi održavanju Parade ponosa, ali je iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno da ranije upućeno pismo mitropolita Amfilohija nije i ne sme biti shvaćeno kao poziv na bilo kakvo nasilje protiv bilo koga, već kao poziv na razum, mir, bratsku ljubav i slogu.

Dan uoči održavanja "Montenegro prajda" u glavnom gradu Crne Gore napadnut je istaknuti član LGBT zajednice. Kao i u sličnim incidentima prethodnih nedelja i ovoga puta napadači su bili maloletnici.

Takođe maloletni M. V. iz Podgorice završio je u Kliničkom centru Crne Gore sa opekotinama kada se zapalila materija dok je pokušavao da napravi eksplozivnu napravu, koju bi aktivirao na današnjoj Paradi ponosa.

(old_image)
Foto: Beta

Kako prenose podgorički mediji, M. V. je, prema uputstvu sa interneta, pokušao da napravi eksplozivnu napravu, koju je nameravao da baci na učesnike prve Parade ponosa u Podgorici, ali se "probna" naprava zapalila i nanela mu opekotine po telu.

Inače, prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je u julu u Budvi, a manifestacija je protekla u znaku žestokih sukoba policije i protivnika gej parade.

Izvor: RTS

Pogledajte još