Đukić-Dejanović: Zdravstvene institucije na Kosovu nastavljaju rad

Nema nikakve dileme da će svi uposleni u zdravstvu primati plate i da će 4. novembra gradjani moći da ulaze u zdravstvene ustanove kako su to i do sada činili, poručila je ministarka nakon posete Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je nakon razgovora sa direktorima zdravstvenih ustanova sa Kosova i Metohije kazala da nema nikakvog mesta defetizmu “jer zapravo da bi smo mogli da radimo svoj posao najkorektnije, moramo birati moguće puteve i tražiti legalne načine”.

“"Sasvim je na mestu da neko ima strepnju ali ovog momenta javno obaveštavam sve gradjane Kosova i Metohije da će zdravstvene ustanove Kosova i Metohije funkcionisati kao i do sada, da će svi uposleni primate plate i da ćemo tražiti načina da onima koji nemaju ugovor sa republičkim Fondom za zdravstveno osiguranje, a rade u zdrastvenim ustanovama u što kraćem roku legalizujemo status i obezbedimo plate" rekla je Dejanović.

Upitana da li će i nakon lokalnih izbora zdravstvo ostati u sistemu Ministarstva zadravlja Srbije Dejanović je odgovorila naravno i zdravstvo i obrazovanje i kultura i mnoge druge institucije ističući da se ne dovodi u pitanje da li ostaju.

"Mi smo danas razgovaralli o tome kako ćemo unaprediti sistem funkcionisanja ustanova na Kosovu i Metohiji posle izbora 3. novembra kada budemo imali Zajednicu srpskih opština, predsednika koji će legalizovati u svojim zahtevima odredjene stavove ka Beogradu i kada Beograd bude u poziciji da na najregularnije načine, neosporavane od onih koji su to godinama činili, pomogne opstanak Srba na Kosovu i Metohiji kroz investiranje u poboljšanje uslova za zdravstvo i zaštitu" rekla je ona.

Ministarka zdravlja pozvala je Srbe na Kosovu i Metohiji da izadju na predstojeće lokalne izbore u pokrajini i da budu jedinstveni.

Đukić Dejanović je rekla da jedino ako se dva krupna sistema, zdravstvo i obrazovanje, razvijaju dalje i opstaju, “imamo šansu da raste broj Srba na Kosovu i Metohiji”.

“"Mi imamo šansu da nam se radjaju bebe u našim porodicama, da popravljamo natalitet, da raste broj Srba na Kosovu i Metohiji jedino ako dva krupna sistema se razvijaju dalje i opstaju. To su obrazovanje i zdravstvo i u tom smislu pozvala sam sve zdravstvene radnike da budu modeli svojim prijateljima, svojim ukućanima, svojim rodjacima, svojim pacijentima za izlazak na izbore.Pozvala sam sve Srbe da budu jedinstveni, pozvala sam sve gradjane da imaju poverenja da će Beograd činiti kao što je i do sada činio i još više"” – istakla je Dejanović.

“"Mi zdravstveni radnici imamo jezik struke koji nam uvek pomaže da se razumemo, ali da bismo mogli taj jezik struke da pretočimo u potrebu gradjanima da bude u njihovu korist, mi moramo legalizovati sopstveno funkcionisanje na način da ga i svet prihvati”" – poručila je ministarka zdravlja.

Izvor: Blic

Pogledajte još