Sanader odbacio optužbe

U odbrani koja je trajala šest raspravnih dana, Sanader je odbacio optužbu da je zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom, na čijem je čelu bio, i još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukao oko 10 miliona evra.

Od toga je,prema optužnici, deo završio u "crnom fondu" HDZ-a, a deo kod Sanadera.

Tvrdio je da je žrtva političkog progona koji je državnom tužiocu naredila njegov naslednica na premijerskom i mestu predsednika HDZ Jadranka Kosor.

Sanader se danas žalio da mu je otežano pravično suđenje i pravo na odbranu, jer se retko viđa s advokatima budući da je u zatvoru, ali i zbog blokade imovine, jer nema da plaća svoje veštake i prevode dokumenata.

"Vrlo sam restriktivno mogao da kopiram spis koji ima 60.000 stranica jer nisam imao novca da to platim, a tek delimično plaćam troškove odbrane", dodao je nekada najmoćiji hrvatski političar.

Ponovio je da je u zatvoru zato što se protiv njega vodi više sličnih postupaka koje tužilaštvo nije htelo da spoji u jedinstveni proces.

Bivši premijer danas je rekao i da je svoju vrednu umetničku zbirku skupljao 40-tak godina, da je kolekcionarstvo u njegovoh porodici bilo česta tema zbog praujaka Ante Topića Mimare.

Utvrdio je i da je mnoge slike dobio od političkih kolega poput bivše premijerke Jadranke Kosor, glavnog državnog tužioca Mladena Bajića, ali i suoptuženog u slučaju "Fimi-medija" Mladena Barišića.

U nastaku suđenja u utorak trebalo bi da budu pregledane snimke Sanaderovog ispitivanja u istrazi, a potom će svoju odbranu početi da iznose ostali optuženi.

U slučaju "Fimi-media" krivicu su priznali računovođa HDZ-a Branka Pavošević, bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barisisć, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak.

Uz Sanadera, krivicu su odbacili HDZ, kao prva stranka koja se tereti za korupciju, i bivši portparol Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Županijski sud u Zagrebu osudio je novembra prošle godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita u slučaju "Ina-MOL" i ratno profiterstvo u slučaju "Hypo".

Izvor: b92

Pogledajte još