Sahrana Jovanke Broz u subotu u Kući cveća

Jovanka je dugo bila izložena progonu, a istorijske nepravde počele su da se ispravljaju tek u poslednjim godinama i danima njenog života, kaže premijer Dačić.

Vlada Srbije odlučila je da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cveća u Beogradu, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrana će, kako RTS saznaje, biti održana u subotu, 26. oktobra u 12 časova uz vojne počasti.

Na sednici Vlade osnovan je i organizacioni odbor na čijem je čelu njen potpredsednik Rasim Ljajić.

On je Tanjugu ranije rekao da je potpredsednik Organizacionog odbora generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, a među pet članova je i ministar saobraćaja Aleksandar Antić, predsetavnici Ministarstva spoljnih poslova i predstavnici grada.

"U Odboru će biti i predstavnici porodice", dodao je Ljajić.

U Muzeju su ranije rekli da će oni poštovati odluku koju bude donela Vlada Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da smrt Jovanke Broz predstavlja odlazak jednog, poslednjeg istaknutog, možda i najboljeg svedoka istorije bivše Jugoslavije.

Premijer je rekao da je Jovanka dugo bila izložena progonu i da su istorijske nepravde počele da se ispravljaju tek, na žalost, u poslednjim godinama i danima njenog života.

"Mi kao Vlada Srbije smatramo da istorijske nepravde prema njoj treba da budu ispavljenje i time što će biti udovoljeno njenoj želi da bude sahranjena pored ili u blizini supruga Josipa Broza Tita", rekao je Dačić.

"Što se tiče Vlade Srbije, mi smo spremni da prihvatimo njen i zahtev njene porodice, zahtev koji je iznela u poslednjim danima života, a to je da bude sahranjena pored Tita", rekao je premijer Srbije.

Dačić smatra i da je to istorijska pravda i da to protiv tog rešenja niko ne može da bude.

Jovanka Broz je preminula juče u 89. godini života posle teške bolesti. Vest o smrti Titove udovice ubrzo su preneli svi domaći i mnogi strani mediji uz komentar da je posle smrti supruga Jovanka Broz bila zaboravljena, ali i da je za njegovog života uživala u razmetanju i glamuru.

Jovanka Broz je dobila dva Ordena za hrabrost, a takođe je i nosilac Partizanske spomenice.

Kako je tačno mlada partizanka iz Like postala žena jugoslovenskog komunističkog vođe nije sasvim jasno.

Tito i Jovanka tajno su se venčali 1952. godine. Apsolutni gospodar Jugoslavije od Jovanke je bio stariji 32 godine.

Sedamdesetih godina odnos između Jovanke i Tita postao je tema oštrih političkih rasprava.

Optuživali su je da radi protiv supruga, da želi vlast, planira puč, da je sovjetski špijun. Optužbe je negirala. Poslednje tri godine maršalovog života bili su razdvojeni, iako se zvanično nisu razveli.

Posle smrti supruga 1980. godine oduzeli su joj kuću, imovinu, dokumenta. Povukla se iz javnosti, a tek 2009. dobila je ličnu kartu.

Niko ne zna koliko se Jovanka Broz mešala u državnu politiku i da li je bila više od obične supruge. Mnogi veruju da je bila žrtva ambicija raznih političara.

Nije pristala da iznese svoju verziju priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji, iako su od nje intervju tražili i Rusi, Amerikanci, Englezi.

Izvor: RTS

Pogledajte još