DA LI ZNATE: Zašto se u nekim zemljama vozi levom, a u nekima desnom stranom ulice?

Pogledajte na kartu sveta u kojim se sve zemljama vozi levom stranom, iako je desna strana, kao što je kod nas, dominantnije rešenje. Primetno je da su nekadašnje britanske kolonije i dalje zadržale levu stranu, piše Vidiauto.com.

Saobraćaj desnom stranom na dvosmernim putevima ili ulicama danas koristi oko 66,1 odsto svetskog stanovništva, dok 33,9 odsto zemalja koristi levu stranu.

Oko 72 odsto puteva i ulica koristi promet desnom stranom, dok je leva strana zastupljena u 28 odsto.

Zašto je to tako? Arheološka istraživanja govore da se saobraćaj u davna vremena odvijao po levoj strani iz razloga što su konjanici i vozači konjskih zaprega bili dešnjaci.

Na taj način konjanici su mogli i rukovati ili pak izvaditi mač i tako se braniti. Tek u 19. veku u kontinentalnoj Evropi dolazi do vožnje po desnoj strani, a za to je zaslužan Napoleon.

Naime, Napoleon je bio levoruk, tako da je njegova vojska morala marširati desnom stranom jer je hteo da mu ruka u kojoj je držao mač bude bliža neprijateljima.

U Srbiji nije dopušteno voziti vozilo s upravljačem na desnoj strani, a nedavno je takvo pravilo uvela i Poljska, ali je Evropska komisija prijavila Europskom sudu pravde.

U Evropi se vozi levom stranom u četiri države: Velikoj Britaniji, Irskoj, Malti i Kipru, a zanimljivo je da se i u Japanu vozi levom stranom, iako to nije bila britanska kolonija (razlog je što su im železnicu projektovali uglavnom Britanci).

Rusija i Portugal prešli su na desnu stranu početkom 20. veka, a Austrija i Čehoslovačka krajem 30-ih godina (nakon okupacije od strane Nemačke). Uskoro je i u Mađarskoj došlo do promene na desnu stranu.

Kakva je razlika između vozila s upravljačem na levoj ili desnoj strani? Možda ste pomislili da je sve okrenuto naopako, ali niste u pravu.

Menjač se, jasno, nalazi u položaju za upravljanje levom rukom, ali raspored brzina je identičan. Isto tako, i papučice su na istim mestima. Razlika je u vožnji automobila s volanom na “pogrešnoj” strani, odnosno preticanju kad je dosta teže imati preglednost ispred sebe, pa je tada i potreban najveći oprez.

Na kraju krenimo s tvrde podloge na mokru, odnosno u vazduh – brodovi i avioni obavezno se drže leve strane. A pešaci treba da se drže druge strane, kako bi uvek bili okrenuti licem prema vozilima koja im dolaze iz suprotnog smera.

Izvor: Vidiauto.com

Pogledajte još