Izložba „Yo.V.A.3 – Young Viennese Architects“ – „Mladi bečki arhitekti”

Izložba popularno nazvana Yo.V.A.3 prezentuje projekte dvanaest arhitektonskih biroa iz Beča – Fattinger Orso Rieper, Flatz architects, Gabu Heindl, Grundstein, Kaufmann Wanas, Kirsch ZT GmbH, Kronaus Kinzelbach, Shibukawa Eder, SOMA, Span, Sputnic i Studiogruber.

Grad Beč je 2005. godine pokrenuo projekat Yo.V.A. sa ciljem da pruži podršku i podstrek mladim bečkim arhitektama. Izložba predstavlja platformu pomoću koje mladi arhitekti mogu da iskažu svoje projekte, ideje i koncepte. Pravo da učestvuju u projektu imali su svi arhitekti do 45 godina starosti sa sedištem u Beču i najmanje jednim realizovanim projektom u Beču. Izložba u prostoru „Mikser hausa“ je već treće izdanje iz serije Yo.V.A. Podsećanja radi, drugo izdanje Yo.V.A. bilo je prikazano u beogradskom Domu omladine 2009. godine u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

Iako izbor projekata Yo.V.A.3 može predstavljati samo trenutni i nepotpuni odabir dinamične i vitalne mlade arhitektonske scene Beča, ova izložba daje uvid u različite načine rada kao i oblasti interesovanja mladih bečkih arhitekata. Prezentovani projekti sežu od futurističkog sajamskog paviljona za svetsku izložbu preko uređenja fasada pa sve do inovativnog koncepta obdaništa, od akcija sa kulturnim i socijalnim aspektima preko ponovne upotrebe objekata pa do savremene arhitekture u otvorenom prostoru.

Otvaranje izložbe je 23. oktobra u 19 časova, dok će arhitekte iz arhitektonskih biroa „Fattinger-Orso-Rieper” i „Grundstein“ održati predavanje u „Mikser Hausu“ 24. oktobra u 18 časova. Ispred biroa „Fattinger-Orso-Rieper” predavanje će održati Peter Fatinger na temu privremenih intervencija u javnom prostoru, dok će Mihael Vildman iz arhitektonskog biroa „Grundstein” govoriti o kontekstualnom i transdisciplinarnom u arhitekturi.

Pogledajte još