Doručkom protiv gripa i prehlade

Ipak, postoji nekoliko prirodnih načina da se zaštitite od bolesti, a najbolje je da njima započnete dan.

Evo šta treba da doručkujete kako biste izbegli grip i prehladu.

Voćna salata

Vitamin C možda nije svemoćan, kao što se nekad mislilo, ali je svakako potreban za zdravlje. Citrusi su čuveni po visokom sadržaju tog vitamina, ali kivi ima još više.

Jaja “na oko”

Još možemo da uživamo u sunčanim danima, ali kada se jednom naoblači, treba osigurati dovoljan unos vitamina D.

Postoje dokazi da vam nedostatak tog vitamina olakšava “hvatanje” virusa i usporava oporavak od prehlade i gripa.

Zato za doručak jedite jaja, budući da je žumance bogato vitaminom D.

Jogurt s pšeničnim klicama

Vreme je da povećate unos namirnica bogatih cinkom koji može skratiti trajanje prehlade. Od biljih izvora ovog minerala, najbogatije su pšenične klice koje se odlično slažu s jogurtom.

Tost sa tunjevinom

Zbog vitamina D, treba povećati i unos ribe. Uz to, proteini iz ribe podstiču razvoj belih krvnih zrnaca kojima se vaše telo bori protiv napasti. Odaberite integralni tost i jedite ga sa tunjevinom.

Omlet sa crvenom paprikom

Jedna šolja naseckane crvene paprike sadrži 190 miligrama vitamina C, što je dvostruko više od količine koja se nalazi u narandžama.

Takođe, paprike su bogate vitaminom A, koji podstiče razvoj ćelija sluzokože.

Musli sa semenkama bundeve

Pomešajte klasičan musli sa očišćenim semenkama bundeve i obogatićete vaš doručak sa čak tri miligrama cinka, što predstavlja oko 20 odsto preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

Sve zalijte čajem

Povećavanje ukupne količine unete tečnosti pomaže oporavak sluzokože, pa je čak idealan saveznik u borbi protiv prehlade. Uz to, njegova toplota podstiče varenje.

Odaberite zeleni čaj koji je prepun antioksidanasa i bori se protiv virusa povećavanjem broja regulatornih T ćelija u telu.

Izvor: B92