Šokantne tajne vezane za dijetu

0

Ukoliko vam se čini da već dugo i bezuspešno pokušavate da smršate, onda bi možda neko trebalo da vam ukaže na par stvari koje prkose tradicionalnom razmišljanju kada su dijete u pitanju. Evo nekih od tajni koje se ne podudaraju sa univerzalnim shvatanjima o dijeti.

1. Dijetalni napici goje

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Teksasu, dokazano je da su ljudi koji piju dijetalne napitke skloniji dobitku kilograma, od onih koji ih ne piju. Dijetalni napici su označeni kao dobri za dijetu, ali je dokazano da je zapravo sabotiraju.

2. Ugljeni hidrati su dobri za vas

Iako imaju lošu reputaciju, ugljeni hidrati su zapravo dobri za vas, naročito kada ste na dijeti. Ugljeni hidrati su vlakna koja vašu probavu održavaju zdravom. Tako da, preskočite “loše” ugljene hidrate poput brašna, ali uključite one zdrave iz žitarica.

3. Kada češće jedete, gubite kilograme

Iako može biti štetno, neki od nas pokušavaju da gube kilograme tako što preskaču obroke, ali to će više naškoditi dijeti nego što će pomoći. Naučnici preporučuju da jedete pet malih obroka u toku dana, a ne dva ili tri velika. Pre svega, ukoliko češće jedete male obroke, nikada nećete osećati glad, a samim tim nećete doći u iskušenje da se prejedete. Takođe, konzumiranje malih obroka u toku dana će poboljšati vaš metabolizam i bolje će sagorevati kalorije.

4. Možete se prepustiti

Ko god da je rekao da je dijeta sinonim za suzdržavanje, pogrešio je. Možete da budete na dijeti kako biste smršali, a i dalje da uživate u hrani koju volite. Kao i u svemu drugom, poenta je u umerenosti. To znači da umesto da svaki dan pojedete ceo omiljeni kolač, jednom nedeljno pojedete malo parče.

5. Vežbanje ne mora biti teško

Svi smo čuli za izraz “bez muke nema nauke” međutim, u smislu vežbanja, to nije uvek tačno. Vežbe ne moraju biti bolne i teške da bi bile efikasne, već treba da izazovu kratak dah i malo brži rad srca.

6. Možete vežbati i izvan teretane

Ukoliko vas mrzi da idete u teretanu ili ne možete da priuštite mesečnu članarinu, vežbanje kod kuće ili napolju može biti isto toliko efikasno. Trčite, radite jogu ili šetajte.

7. Ne verujte vagi

Žene se uglavnom opterećuju brojem kilograma koje imaju, a ne bi trebalo. Naročito ukoliko su na dijeti a i vežbaju. Izgubljeni kilogrami su zamenjeni mišićima tako da se brojke na vagi neće mnogo promeniti. Najbolji način da pratite progres je putem sopstvene odeće. Ukoliko vam postaje šira, znači da ste počeli da gubite kilograme.

Izvor: Super žena

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.