Ministar prosvete: Ne sme biti zloupotreba mature

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, o tome kako će konačno izgledati polaganje maturskog ispita, kao i o unapređivanju i podizanju kvaliteta obrazovanja razgovaraće se na narednim sastancima.

Na sastanku u prostorijama OŠ ''Kralj Petar Prvi" u Beogradu prisustvovalo je 180 direktora, a Jovanović je naglasio da treba pronaći najbolje rešenje za polaganje maturskog ispita, da mala matura treba da predstavlja rezultat kontinuiranog rada, a ne kampanjskog učenja i da ne treba da predstavlja opterećenje kako za učenike, tako i za roditelje i nastavnike.

Prema njegovim rečima, uloga ministarstva je da obezbedi da svaki mali maturant, bilo gde da se nalazi treba da ima ravnopravan položaj i iste uslove da iskaže svoje stečeno znanje kao i ostvari svoju realnu želju za upis u srednju školu

Kako je navedeno, ministar Jovanović je dodao da svi zajedno treba da "uložimo napor kako bi se vratio ugled prosveti koji zaslužuje", kao i da je obrazovanje temelj svake države.

U diskusiji, direktori škola iznosili su predloge kako unaprediti kvalitet obrazovno - vaspitnog rada i samog polaganja završnog ispita.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o Vukovoj diplomi i kako joj vratiti mesto koje joj pripada, kao i da je nužno da se uskladite potrebe tržišta rada i profila srednjih stručnih škola u Srbiji, kako bi obrazovanje bilo primenljivo i garantovalo zaposlenje, istaknuto je u saopštenju.

Izvor: B92

Pogledajte još