RTS predao ličnu kartu Ministarstvu

Radio-televizija Srbije nije javno preduzeće i obrasci koji postoje za kontrolu rada, efikasnost i sistem javnih preduzeća u vlasništvu države nikako ne mogu da se odnose na javni servis, rečeno je Danasu nezvanično u RTS.

Međutim, kako dodaju, RTS je odgovorio na sva pitanja Ministarstva privrede i podatke dostavio u roku. U Ministarstvu privrede takođe navode za Danas da je RTS predala svoju ličnu kartu, ali da ona nije potpuna.

Na pitanje zašto i RTS kao javni servis mora da ispuni tu obavezu, oni objašnjavaju da je Ministarstvo privrede ovlašćeno da vrši nadzor nad svim pravnim licima sa većinskim državnim kapitalom.

Podsetimo, ministar kulture Ivan Tasovac je u pismu koje je uputio direktoru RTS Aleksandru Tijaniću skrenuo pažnju rukovodstvu RTS-a da je, prema zahtevu Ministarstva privrede od 23. septembra ove godine, u obavezi da dostavi validno popunjenu ličnu kartu svog preduzeća, uz napomenu da ni posle pet pokušaja taj neophodni dokument nije dostavljen u potrebnom formatu.

Izvor iz RTS-a, međutim, navodi da postoje dva problema kada je reč o predaji lične karte Ministarstvu privrede. Iako je postojao stav u RTS-u da će pristankom dostavljanja tih podataka po pravilima koja važe za javna preduzeća označiti da „RTS više ne bi bio javni servis već državno preduzeće“.

„Budući da je reč o novcu građana Srbije, RTS je odgovorio na sva pitanja Ministarstva privrede u roku. Problem je što je knjigovodstveni sistem i sistem obrade podataka koji je u RTS instaliran od evropskih stručnjaka i plaćen evropskim novcem za generaciju ispred metodologije koju koriste javna preduzeća. U Ministarstvu privrede sada traže da mi prilagodimo podatke koje smo im poslali“, objašnjava naš izvor iz RTS.

Kako dodaje, RTS nema ništa protiv da kada već raspolaže javnim novcem polaže račune javnosti, ali traži da se jasno napravi ograda da javni servis nije državno preduzeće. „RTS ne sme da se stavi na spisak javnih preduzeća, iako će od sledeće godine biti prebačen na finansiranje iz budžeta. U tom slučaju ćemo morati da se obratimo Briselu“, napominju nezvanično u RTS.

Izvor: B92

Pogledajte još