Srbi i bioskopi: Koliko idemo i šta gledamo? (VIDEO)

0

Ove godine izostali su domaći filmski hitovi, pa je i poseta bioskopima bila znatno slabija, a najveću pažnju privukao je nastavak animiranog filma "Štrumpfovi".

Treći za redom „Budi Coolturan“ projekat, održan je 21. i 22. oktobra u prostorijama UK „Parobrod“, u cilju buđenja svesti kod mladih o značaju naše kulturne baštine i razumevanja funkcionisanja i organizovanosti kulturnih institucija.

Drugog dana manifestacije menadžer u distribuciji filmova Marko Čkonjević (MegaCom Film), održao je predavanje “Distribucija filmova: Od obezbeđivanja prava za prikazivanje do premijere” i predstavio najnovije podatke za 2013. godinu o tržištu filmova u Srbiji.

Prema podacima sa domaćeg tržišta Srbije, ove godine zabeležen je pad poseta bioskopima za oko 25%, što je prvi negativan rezultat u poslednjih 5 godina, tokom kojih je stalno beležen rast broja posetilaca.

Ove godine osetan je izostanak domaćih filmova u bioskopima, koji su proteklih godina uvek privlačili publiku u bioskopske dvorane.

U prva tri kvartala ove godine prikazano je 105 filmova, koji su imali 1.324.438 gledalaca.

Najveći udeo u tržištu Srbije imaju filmovi kompanije “Fox”, u distribuciji MCF-a (20.66% učešća u tržištu), slede “Warner Bros.” i “Sony”, u distribuciji Tuck-a, (17,9%), a četvrto i peto mesto zauzimaju “Universa”l i “Paramount” distributera Taramount (8,53% i 7,96%).

Najgledaniji film u srpskim bioskopima u toku 2013. godine je “Štrumpfovi 2” sa preko 150.000 gledalaca. Na drugom mestu je “Hangover 3” sa 67.219 gledalaca, a na trećem je “Kruds” sa 60.607 gledalaca.

Lista deset najgledanijih filmova u 2013. u srpskim bioskopima:

1. Štrumpfovi 2

2. Mamurluk 3

3. Kruds

4. Đangova osveta

5. Veliki Getsbi 3D

6. Ana Karenjina

7. Svetski rat Z

8. Mi smo Milerovi

9. Volverin 3D

10. Čuvari tajnog kraljevstva


B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.