Srednjoškolac pronašao skelet bebe dinosaurusa

Skelet dinosaurusa koji su 2009. godine pronašli američki učenici ispostavilo se da su najmanji, iz najranijeg perioda života i najkompletniji ostaci parasaurolofusa koji su ikada pronađeni!

Reč je o biljojedu koji je Zemljom hodao tokom perioda Krede, pre oko 75 miliona godina.

Takvi dinosaurusi poznati su po kresti u obliku cevi, koja je najverovatnije imala značajnu ulogu u privlačenju suprotnog pola.

Budući da je Džo, kako je nazvan dinosaurus koji su učenici škole na obodu Los Anđelesa pronašli, u trenutku smrti bio još veoma mali, njegova kresta više liči na čvorugu nego na ukras.

„Sada znamo mnogo više o rastu kreste parasaurolofusa“, istakao je Endru Farke, paleontolog i kustos Muzeja paleontologije „Rejmond M. Alf“ u Kaliforniji.

(old_image)
Foto: livescience.com

Kosti malenog dinosaurusa prvi je spazio Kevin Teris kada je sa grupom učenika bio na redovnoj praktičnoj nastavi.

Farke je poveo đake na teritoriju koja je već bila pretražena, pa je radost zbog otkrića još veća.

Kevin je ugledao parčence kosti koja je virila ispod stene i brzo obavestio Farkea.

Prvi utisak stručnjaka bio je da je u pitanju rebro dinosaurusa, što je zanimljivo, ali ne epohalno otkriće zbog kojeg bi odmah trebalo započeti kopanje.

„Hteli smo da proverimo da li ima nečeg interesantnijeg“
, istakao je Farke.

Kada je obišao stenu, paleontolog je ugledao lobanju životinje. Vratio se, pažljivije pogledao „rebro“ i shvatio da su ispred njega nožni prsti. Nakon toga više nije bilo sumnje da je ispod stene ceo skelet.

Posle dobijanja raznih dozvola za kopanje javnog zemljišta, tim se vratio 2010. godine i započeo iskopavanje.

Kako bi se izbeglo oštećenje ostataka stena je podignuta helikopterom, a zatim je posle 1.300 sati pažljivog kopanja i čišćenja skelet „izašao na svetlost dana“.

(old_image)

Stručnom analizom utvrđeno je da je životinja bila stara manje od 12 meseci, ali duga 180 santimetara.

Zainteresovani mogu da vide Džoa u Muzeju od 22. oktobra, kada je objavljena i publikacija sa svim detaljima pronađenog skeleta.

Izvor: RTS

Pogledajte još