Zašto postanemo emocionalni kada pijemo?

Kada popijete jednu čašicu, mali deo alkohola se apsorbuje u krv preko sluznice želuca, dok većina prođe u tanko crevo gde se dalje apsorbuje. Zatim alkohol ide do jetre gde se obrađuje pre nego što ga konačno izbacimo iz tela. Ali pre nego što se to sve desi, jedan deo alkohola može doći direktno u naš mozak. U ovom trenutku, vi ste već malo pijani.

Prvo, šta je alkohol?

(old_image)

Tehnički, alkohol je droga. Svrstava se među depresante, što znači da usporava vitalne funkcije – tera nas da preterano pričamo stvari koje bi inače prećutali, poremeti nam percepciju i značajno uspori reakcije. Najbolje je opisan kao “droga koja smanjuje mogućnost da osoba razmišlja racionalno i koja iskrivljuje sposobnost donošenja odluka.”

Iako je klasifikovan kao depresivno sredstvo, količina konzumiranog alkohola određuje vrstu učinka. Većina ljudi pije do stimulativnog učinka. Na primer, par piva ili čaša vina nas uglavnom samo ‘opuste’. Ali ako osoba konzumira više nego što telo može podneti, ona tada doživi tamnu stranu alkohola. Ako čak i tada nastavi da pije, uskoro će uslediti potpuni gubitak kontrole nad vlastitim telom.

Povremeno piće nas neće učiniti psihološki “depresivnim” (iako istraživanja tvrde da postoji povezanost između težeg opijanja i depresije).

Kako alkohol deluje na mozak?

(old_image)

Kada jednom dospe u mozak, alkohol se smesti u najudaljeniji sloj našeg mozga – moždanu koru. Ovaj tanki sloj ćelija (takođe poznat kao siva masa) obuhvata veliki i mali mozak, a odgovoran je za obradu senzornih informacija i misli, i za pokretanje većine naših dobrovoljnih mišićnih pokreta.

Pošto alkohol ometa normalan protok neurotransmitera, kada dospe u mozak mi tek tada počinjemo da osećamo njegovo pravo dejstvo. Prva stvar na koju počne da deluje je sposobnost da nešto prećutimo ili ne učinimo, sposobnost koju mozak bez pića mnogo lakše drži pod kontrolom. Kada se ovo desi, odjednom postanemo pričljivi i sigurni u sebe.
Što više pijemo, ovi učinci postaju jači. A kada alkohol počne da delovuje na limbički sistem, skup moždanih struktura za koje se veruje da čine emocionalni centar u mozgu, vi ste već poprilično pijani.

Zašto postanemo emocionalni kada pijemo?

(old_image)

Kada je alkohol već u limbičkom sistemu, emocionalnom centru mozga, i nije teško doći do zaključka zašto se u jednom momentu smejemo, a u drugom nekontrolisano plačemo.
Piće prekida električne signale između sinapsi i zbog toga ne možemo da interpretiramo podatke ispravno. Limbički sistem, koji bi obično držao naše emocije pod kontrolom, više ne može da ih zadrži i one počinju nekontrolisano da menjaju raspoloženje.

Ovo se često manifestuje kao pogrešno tumačenje nečije namere (uzrok većine svađa u pijanom stanju, jer vas je neko slučajno pogledao i dotakao), nerazumevanje ili pojačavanje osećaja (uzrok većine raskida), ili jednostavno, pijana osoba kaže nešto neprijatno zbog čega sutradan žali.

S obzirom da limbički sistem pomaže i pri formiranju sećanja, ako popijete čašicu više i alkohol potpuno preplavi ovaj deo mozga, postoji mogućnost da se sutradan nećete ničega sećati (što možda i nije tako loša stvar).

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još