Popularni medicinski mitovi

1. Šećerna hiperaktivnost

(old_image)

Mit: Šećer čini decu hiperaktivnom
Dr. Vriman i dr. Kerol, oboje pedijatri u Rajli bolnici za decu izjavili su: “u najmanje 12 nasumičnih, kontrolisanih studija, naučnici su ispitali kako deca reaguju na ishranu koja sadrži različite nivoe šećera. Ni jedna od tih studija nije otkrila nikakve razlike u ponašanju između dece koja su jela više šećera i one koja nisu.”
Studije su uključile prirodne i veštačke izvore šećera. Zanimljivo, u toku studije, roditelji koji su mislili da je njihovo dete trenutno pod dozom više šećera – nije bilo. Dakle, čini se da je ovaj mit ipak istinit samo u glavi roditelja.

2. Konzumiranje vode

(old_image)

Mit: Trebate piti najmanje osam čaša vode dnevno
Poreklo ovog mita je najverovatnije činjenica da je 1945. godine Američka vladina agencija rekla da je ljudskom telu potrebno oko 8 čaša tečnosti dnevno. To uključuje tečnost iz sve hrane koju jedemo i pića poput čaja i kafe. Nekako s vremenom reč “tečnost” je zamenila reč “voda” – i tako je nastao moderni mit.
U stvarnom životu, ako ste žedni, pijte vodu. Vaš organizam će bolje reagovati na količinu vode koju ste navikli unosti, nego na onu koju su vam preporučili na nekom pseudo-naučnom dokumentarcu.

3. Pucanje prstiju

(old_image)

Mit: Pucanje prstiju i zglobova će uzrokovati artritis kada ostarite
Zvuk pucanja u zglobovima je uzrokovan formiranjem balona vazduha koji nastaje na šupljinama u zglobovima. Sasvim je uobičajeno čuti da je neko upozoren da će dobiti artritis kada puca prste, ali istina je da je najgore što se može desiti to da zglobovi prstiju mogu malo oslabiti s vremenom.

Artritis uzrokuju razni faktori, ali naučno je dokazano da pucanje prstiju nije jedna od njih.

4. Lečenje raka

(old_image)

Mit: Lečenje je bolno i besmisleno – jer je bolest neizlečiva
Dok je ovaj mit bio tačan pre trideset godina, danas je ipak samo moderni mit. Medicinski napredak je znatno poboljšao moderne tretmane raka koji su daleko efektivniji nego što su bili i koji uzrokuju daleko manju patnju za pacijenta. Pre nekoliko decenija, 90% dece obolele od leukemije je umiralo, danas 80% preživi.

Mnogi ljudi misle da je rak neizlečiv jer nema “jedan lek koji leči sve”, ali zaborave da uzmu u obzir mnoge ljude koji su se u potpunosti izlečili od raka. Razni lekovi postoje za lečenje različitih vrsta raka, a mnogi od njih su vrlo efikasni. Rak jeste opasna bolest – ali nije neizlečiva.

5. Ponoćna užina

(old_image)

Mit: Sve što pojedete u kasne sate će vas ugojiti

Ovo je klasični mit. Vašem telu nije bitno u koje doba dana jedete, bitno mu je samo da unesete u organizam onoliko kalorija koliko planirate da sagorite taj dan (ili noć). Ako jedete manje kalorija nego što ste sagoreli, izgubićete na težini, ako jedete više kalorija, ugojićete se. To je najjednostavniji zakon u našem telu.

Rutina tri obroka dnevno (u isto vreme) može imati pogodnosti u životu (rutina je dobra i pomaže ljudima da efikasnije rade i rasporede vreme), ali užina noću uopšte nije gora od užine u jutarnjim ili popodnevnim satima.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još