Ministarka zdravlja: Biće ukinut dopunski rad lekara

Ona je gostujući na B92 naglasila da će ostati mogućnost da lekari posle radnog vremena rade u privatnoj praksi, jer je to definisano Zakonom o radu, ali da će biti ukinut dopunski rad u matičnim ustanovama, jer je to do sada, kako kaže, bio mogući izvor korupcije. Ona je odbacila mogućnost i da će korupcija biti odgovor na smanjenje plata lekara, koji budu pogođeni najnovijim merama vlade.

Dejanović je naglasila da se radi na sistemskom rešavanju korupcije, da od početka naredne godine počinju centralizovane javne nabavke, ne samo radi uštede novca, već i zbog smanjenja korupcije, kao i da je uveden SMS broj za prijavu korupcije, ali da se radi i na ličnoj odgovornosti pojedinca. Govoreći o čestim primedbama koje se mogu čuti da zdravstvo nije uređeno, ministarka zdravlja je naglasila da reforme zdravstvenog sistema jesu potrebne, ali da neće biti moguće dok se ne reformiše zdravstveni fond.

"Sa ovoliko novca možete činiti pravičniju distribuciju sredstava, ali ne možete napraviti suštinske reforme, a to je da domovi zdravlja počnu da rade bolje, da nabavimo sanitetska vozila za svaki dom zdravlja koji ima razuđen teren, kako bi mogli da dođu do najtežih pacijenata,"
rekla je Dejanović.

Ministarka je ukazala da ne mogu svi problemi odjednom da se rešavaju. Ona je podsetila da je smanjena neonatalna smrtnost, da je u romskoj populaciji smanjena za duplo u poslednje tri godine, ali da je još uvek visoka u odnosu na opštu populaciju. Ona je dodala da je tokom njenog mandata počelo da se koristi 532 leka, koja nisu korišćena, jer nisu imali cene. Govoreći o dugim listama čekanja na operacije ona je ukazala da je potrebno revidirati liste čekanja.

Kako kaže analizirala je liste čekanja na operacije kuka u Kragujevcu, gde je pacijent zakazan za 2020. godinu i da se ispostavilo da ta osoba i nije u ovom momentu za operaciju. Ona je dodala da su direktori ortopedskih službi odgovorni direktorima zdravstvenih ustanova, ali da je ona sve njih zatekla kada je došla na mesto ministra zdravlja i da mora da postoji lična odgovornost svakog pojedinca.

"Na listama čekanja se ne mogu naći oni kojima je život ugrožen. Njima se radi zakazivanje. Liste čekanja su za hronične bolesti. Nije tačno da je neko umro, jer nije operisan,"
naglasila je ministarka zdravlja.

Upitana za nestašice lekova, ona je objasnila da se o nestašicama može govoriti samo kada leka nema u proizvodnji i da je do zastoja u nabavci pojedinih medikamenata dolazilo zbog administrativnih razloga. Ona je podsetila da je od kada je na mestu ministra zdravlja odblokirano 150 miliona evra za rekonstrukciju četiri klinička centra. Rekonstrukcija KC Niš počinje ovih dana, dok će uskoro početi i rekonstrukcija KC Novi Sad, Beograd.

Govoreći o Torlaku ona je navela da su priče o prodaji ovog instituta izmišljene i da se nikada nije ni razmišljalo o tome, već da se radilo na stabilizaciji ove ustanove i da su za strateško partnerstvo zainteresovane farmaceutske kompanije iz Francusku, Nemačke, Britanije. Razgovori su do sada samo vođeni sa GlaksoSmitKlajnom koji je, kako kaže, zainteresovan da krene u proizvodnju vakcina, ali za početak bi to bilo samo pakovanje vakcina kako bi se distribuirale u regionu.

Upitana zašto je Torlak u ovakvom stanju ministarka je odgovorila da nju kao ministra zanima snadbevenost vakcina, a zašto je Torlak došao u ovakvu situaciju, to je posao za neke druge organe. Odgovarajući na optužbe pojedinih medija da radi istraživanja i da se nalazi na platnom spisku američkog proizvođača vakcina, ona je odgovorila da nije na platnom spisku nijedne kompanije, a da kao profesor učestvuje u istraživanjima.

Izvor: Blic

Pogledajte još