Gde svekrve najčešće greše ?!

Portal Grandparents.com sproveo je istraživanje o odnosu svekrva i snaha, u kojem je učestvovalo nekoliko hiljada parova i veliki broj psihologa, sociologa i bračnih savetnika. Tako je uočeno pet najčešćih pogrešnih poteza koje svekrve prave, a koje unose nemir u novonastalu bračnu zajednicu.

Dr Teri Orbuh, psihološkinja Univerziteta u Mičigenu, tvrdi da su „nenajavljene posete“ ubedljivo najčešća, ali i najfatalnija greška koju svekrve prave. Ona je više od dvadeset šest godina pratila razvoj hiljadu bračnih zajednica u velikoj studiji o brakovima i razvodima, i upravo nenajavljene posete smetale su najvećem broju snaha.

„Jednostavno pozovite vašu snahu i poručite joj kako bi vam bilo drago da je posetite. Dovoljno je da je s vremena na vreme upitate kada bi njoj najviše odgovaralo, i problem je rešen. Svi želimo da imamo malo moći, pa ne bi škodilo da ponekad prepustite konce u njene ruke“, smatra dr Orbuh.

Na drugom mestu našla se želja svekrve da bude oslovljavana kao majka, iako je većini snaha teško to da prihvate. Problem predstavlja i davanje saveta koje niko nije tražio, a situacija se naročito komplikuje kada svekrva kritikuje unučiće pred snahom.

„Vi ste baka, trebalo bi da imate najlepše mišljenje o svojim unucima. Ali ako ih stalno kritikujete, posredno navodite kako je to greška roditelja, čime ne činite dobro delo. Budite oprezne i konstruktivne u kritikama“, poručuje Teri Apter, autorka brojnih knjiga o uspostavljanju odnosa sa „novom porodicom“.

Peta najčešća greška koju svekrve čine jeste ogovaranje snaha kod ostalih članova porodice, prvenstveno svog sina a njenog supruga.

„Jednostavno rečeno – ne činite to“,
odlučno tvrdi Apter. Ona navodi da sinovi nerijetko ne kritikuju takvo ponašanje svoje majke, iako bi trebalo.

Kako su u najvećem broju slučajeva greške počinjene iz ljubavi, tako i njihovo ispravljanje, uz malo dobre volje, ne bi trebalo da bude teško. Ukoliko se iz različtih razloga osete zapostavljenima, studija pokazuje da najbolje što svekrve mogu da urade jeste da otvoreno razgovaraju sa sinom i snahom, priznaju svoja osećanja i jednostavno upitaju: „Šta bi trebalo da uradim da poboljšam situaciju?“

Izvor: Ženski Kutak

Pogledajte još