Krštenje princa Džordža: Englezi "kampuju" na ulicama od nedelje

Njegovi roditelji želeli su da promene tradiciju velikih kraljevskih krštenja i održe ceremoniju u najužem krugu.

Ceremoniji će prisustvovati samo glavni članovi njihovih porodica i nekoliko bliskih prijatelja. Bekingemska palata jutros je objavila spisak od 22 imena, medju kojima i kraljica Elizabeta Druga.

(old_image) Foto: AP

Iako je sam čin krštenja zaštićen od pogleda javnosti to neće sprečiti brojne snimatelje da čekaju ispred ulaza u palatu u nadi da će moći da snime zvanice kako dolaze. Pored novinara na ulicama Londona skupio se i veliki broj građana, koji željno iščekuju ovaj događaj. Neki od njih "kampuju" još od nedelje.

Prema tradiciji Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi poglavar Anglikanske crkve krstičhe "kraljevsku bebu". Sveta voda dolazi iz reke Jordan, gde je prema Jevandjelju Jovan Krstitelj krstio Isusa.

Beba Džordž biće obučen u čipkanu i satensku belu haljinicu, kopiju one koju je 1841. na krštenju nosila starija ćerka kraljice Viktorije.

(old_image) Foto: AP

Princ Džordž će imati čak sedam kumova, od kojih je jedino Vilijamova rođaka Zara Tindal plave krvi. Ostali kumovi su prijatelji iz detinjstva i sa fakulteta, a među njima je i stara prijateljica princeze Dajane, Džulija Semjuel.

Beta

Pogledajte još