Najvažnije namirnice za zdravu kosu

Kosa raste od 0,6 cm do 1,25 cm svakog meseca i ukoliko koristite zdravu, izbalansiranu ishranu sa dovoljno proteina i gvožđa vaša će kosa biti lepa i zdrava.

Iako se hranljive materije i potrebni vitamini nekada mogu zameniti i vitaminskim dodacima i suplementima stručnjaci savetuju da se pokušava sa njihovim unošenjem putem ishrane jer veštački dodaci nekada mogu imati i suprotan efekat. Namirnice koje najviše prijaju našoj kosi su sledeće:

Losos
Losos je veoma bogat je omega-3 masnim kiselinama, sadrži visoko kvalitetne proteine, kao i vitamin B-12 i gvoždje. Za zdraviju strukturu kože glave neophodne su omega-3 masne kiseline, a njihov nedostatak dovodi do suvoće kože temena kao i kose. Ukoliko nema lososa, dovoljne su i jedna do dve kašike mlevenog lanenog semena za nadoknadu omega-3 masnih kiselina.

Tamno zeleno povrće

Povrće kao spanać, brokoli i blitva odličan su izvor vitamina A i C, koji su neophodni za produkciju sebuma. Tamno zeleno povrće takođe je izvor kalcijuma i gvožđa.

Pasulj
Mahunarke kao što su pasulj i sočivo moraju biti važan deo ishrane ako želimo zdravu i bujnu kosu. One sadrže proteine koji podstiču rast kose i dovoljno gvožđa, cinka i biotina. Nutricionisti predlažu tri ili više šolja pasulja ili sočiva svake nedelje.

Orasi
Brazilski orah je jedan od najboljih izvora selena, važnog minerala za zdravu kožu glave. Orasi takođe sadrže alfa-linoleinsku kiselinu, omega-3 kiseline i cink a nalaze se u bademima i indijskom orahu.

Živina
Izvori visoko kvalitetnih proteina koji su neophodni za rast kose, nalaze se i u namirnicama kao što su pilići i ćurke. Živina takođe sadrži gvožđe sa visokim stepenom bioraspoloživosti koje organizam lako može da iskoristi.

Jaja
Jaja su najbolji izvor proteina, koji su neophodni za zdravu kosu. Ona takođe sadrže biotin i vitamin B-12 koji su važne hranljive materije za kvalitet kože.

Integralne žitarice
Integralne žitarice su važan izvor cinka, gvožđa i vitamina B.

Ostrige
Ostrige su poznate po svom afrodizijačkom dejstvu ali takođe imaju uticaja na zdravlje i kvalitet kose. Sadrže visoke koncentracije cinka koji je moćan antioksidans. Ako u svojoj ishrani nemate ostriga, cink ćete takođe dobiti iz integralnih žitarica, koštunjavog voća, govedine ili jagnjetine.

Šargarepa
Šargarepa je odličan izvor vitamina A, koji je od suštinskog značaja za zdravu i sjajnu kosu. Savetuje se svakodnevno konzumiranje šargarepe, naročito u presnom obliku ili u obliku salate.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još