Top 5 bizarnih saveta za lepotu iz 19. veka

5. Redovno perite oči!

Ništa nije atraktivnije od blistavih očiju. Najbolji način da to postignete jest “da ih operete sapunicom.” Ako vam pak smeta sapunica, parfemisnje očiju je razumna alternativa.

Ako vam prva dva načina nisu pomogla, u 19. veku bi vas takođe savetovali da uzmete “pola tuceta kapi viskija i istu količinu kolonske vode, koji će vam učiniti oči blistavim.”

(old_image)

4. Nikada ne perite lice!

Ok. Oprali ste oči, ali šta je sa licem? Prema savetima iz 19. veka, ne perite ga!

Jednostavno trljajte kožu “mašću od glicerina” i “sušite kožom od divokoze ili pamukom.” Jedna “lepa dama” je cenjena, iako “nije oprala lice tri godine, a još uvek je čista, ružičasta i slatka.”

(old_image)

3. Potrudite se da ne perete ni ruke!

U 19. veku, dobro čuvane ruke su mekane, blede, i jako, jako prljave. Crvene ruke možete izlečiti “ potapanjem stopala u vruću vodu, što je češće moguće”, ali nipošto ne dodirujte vodu rukama.

Kao i kod lica, koristite mast od glicerina, a kada se kupate, obavezno nosite rukavice! (on napominje da žene s raskošnim rukama “peru ruke jednom mesečno.”)

(old_image)

2. Svaki dan provedite neko vreme goli pored prozora

Ovo se takođe naziva kupanje parom, a pored samog ‘kupanja’, verojatno će izmamiti poglede mnogih prosaca.

Da bi se pravilno ‘okupala parom’, “dama se skine gola, sedne u blizini prozora, i kupa se u toplim zracima sunca.” Ako ste dama koja ne može dugo sediti, savetuje se da plešete. Kvalitetno kupanje parom traje najmanje sat vremena.

(old_image)

1. Sukcija

Lepe usne su neophodne za lepotu jedne dame. Devojka treba početi razmišljati o obliku usana što je ranije moguće.

Tanke usne se “lako menju sukcijom”, koja “povlači krv na površinu”, a tokom vremena daje “stalnu hidrataciju.” Debele usne se “mogu smanjiti kompresijom.” Za ove postupke ne postoje detaljna uputstva.

(old_image)

Bonus savet: Kupajte se često i ne perite kosu!

Barem jednom sedmično, ali ako je moguće, dama treba da “se okupa ili očisti sunđerom tri puta sedmično.”

Voda je “štetna” za kosu. Umesto pranja, “obrišite peškirom prašinu od prethodnog dana”.

Pixelizam

Pogledajte još