Bizarni događaji: Epidemija plesa, Strazburg, 1518.

Sredinom jula 1518. godine na ulicama Strazburga, grada na istoku Francuske koji je tada bio deo Rimskog carstva, jedna žena (navodno se zvala Frau Troffea) je izašla na ulicu i počela da pleše. Ovo verovatno u početku i nije bio previše čudan događaj, no stvari su ubrzo počele da se menjaju. Žena je plesala danima, a sedam dana nakon što je počela, na ulici je plesalo oko 100 ljudi.

Mesec dana nakon početka ovog bizarnog i misterioznog događaja, na ulicama je bez prestanka plesalo oko 400 ljudi. Mnogi su već počeli i da umiru, uglavnom nakon srčanog udara, ali to nije zaustavilo ostatak rasplesane gomile. Vlasti su konačno odlučile da nešto preduzmu pa su savet zatražile od lokalnog lekara koji je isključio mogućnost astroloških i neprirodnih uzroka, i koji je na kraju zaključio da je ova kuga ‘prirodna bolest’ koju je uzrokovala ‘vruća krv.’

(old_image)

Ples Frau Trofee je trajao negde između četiri do šest dana. U roku od mesec dana, na ulicama je bilo oko 400 plesača. Neki od njih su na kraju preminuli od srčanog udara, moždanog udara ili iscrpljenosti.

Prije pokušaja liječenja, neki plesači su čak bili ukrcani na kočije i odvezeni do lokalnog svetilišta da mole za pomoć. Njihove se molitve nisu ostvarile.

Umesto da propišu puštanje krvi (uobičajeni medicinski tretman iz tog doba), vlasti su ohrabrile stanovnike da još više plešu, oslobađajući im dodatni prostor, a čak su za plesače napravili i drvenu pozornicu. Verovalo se da je jedini lek – neprestano plesanje, dan i noć, a vlasti su čak platile i muzičare kako bi se povećala efikasnost leka.

Istoričar Džon Voler, autor knjige “A Time to Dance, A Time to Die: The Extraordinary Story of the Dancing Plague of 1518″ proveo je dugo vremena proučavajući ovu misteriju.

Nije pitanje da li se ovaj događaj uopšte desio,” tvrdi Voler koji je u nastavku objasnio da istorijski zapisi dokumentuju brojne smrti uzrokovane plesom, “Vrlo je jasno da su (žrtve) plesale. Ti ljudi nisu samo drhtali, iako su bili ushićeni, njihove ruke i noge su se kretale kao da su namerno plesali

Tek početkom septembra, broj plesača je počeo opadati. Ovo nije bio prvi put da se ovakav bizaran događaj dogodi u Evropi. U stvari, bilo je čak deset plesnih epidemija pre 1518. godine, samo što ni jedna nije dovoljno dobro dokumentovana kao epidemija iz Strazburga.

(old_image)

Delo Hendrika Hondiusa prikazuje tri žene pogođene kugom. Rad se temelji na izvornom crtežu Petera Bregela, koji je navodno bio svedok sličnoj Epidemiji plesa 1564. godine u Flandriji.

Mogući uzroci Epidemije plesa

Jedna od popularnih ideja je bila da su plesači progutali ergot, gljivicu koja raste na stabljikama raži. Ali ova teorija ima jednu rupu, dok ergot može izazvati halucinacije, on takođe obično prekine dotok krvi do ekstremiteta, čineći koordinirano kretanje (plesanje) gotovo nemogućim.

Druga teorija je bila da su plesači bili članovi kulta hereze. To je takođe malo verovatno, jer dokumenti pokazuju da plesači koji su bili zahvaćeni pojavom nisu želeli da plešu, i da su, kada god su mogli, molili za pomoć. Takođe, nije bilo nikakvih naznaka da su ih vlasti lečile ili tretirale kao heretike.

Prema knjizi Džona Volera, epidemija je izbila zbog masovne psihogene bolesti, manifestacije masovne histerije koja se često dešava kao posledica ekstremnog nivoa psiholoških problema. Prema Voleru, jedan od uzročnika je bila glad uzrokovana hladnim zimama, toplim letima, mrazevima i ledenim kišama. Osim široko rasprostranjene gladi, uzroku su doprinele velike boginje, sifilis, kao i generalna potlačenost ljudi.

izvor: Pixelizam

Pogledajte još