Evora na Univerzijadi zbog lepih priča o Srbiji

BEOGRAD, 5. jula 2009. (Beta) - Portugalski atletičar Nelson Evora, svetski i olimpijski šampion u troskoku, rekao je da je na Univerzijadu u Beogradu došao jer je čuo mnogo lepih priča o Srbiji, a da mu je cilj da ostvari rezultat bolji od 17,50 metara.

"Nisam još stigao da vidim mnogo toga, pošto sam tek juče doputovao i prespavao ceo dan. Danas sam malo šetao i svidelo mi se ono što sam video, ali biće vremena za obilazak", dodao je Portugalac.

Evora je ocenio da će mu Univerzijada biti odlična priprema za avgustovsko Svetsko prvenstvo u Berlinu gde će braniti titulu osvojenu pre dve godine u Osaki, kada je skočio 17,74 metara što mu je i lični rekord.

"Bio bih zadovoljan kada bih ovde u Beogradu skočio više od 17,50 metara, a da onda u Berlinu pređem tu granicu od 18 metara", naveo je Portugalac, koji je priznao da mu je, kao i svim troskokašima, idol svetski rekorder Džonatan Edvards.

"On nam je svima idol. Edvards je skočio 18,29 metara i taj rekord stoji još od 1995. godine. Naravno da želim da ga oborim, ali prvo moram da popravim svoj lični rekord, pa pređem tu granicu od 18 metara. Tek onda mogu da razmišljam o Edvardsu", rekao je Evora.

Portugalac je, takođe, ocenio da bi i on mogao da bude uzor mnogima, pre svega profesionalnim sportistima, koji zbog obaveza često zanemare studije.

"Vrlo je teško uskladiti studiranje sa napornim treninzima. Nama u Portugalu univerziteti u poslednje vreme dosta olakšavaju, imaju razumevanja. Srećan sam zbog toga, mojim roditeljima fakultet dosta znači", kazao je Evora, koji je odgovorajući na pitanje koga od srpskih sportista poznaje bez razmišljanja rekao: "Anu Ivanović".

Dolazak Evore u Beograd značajno je Portugalcima olakšao formiranje tima za Univerzijadu, pošto je podatak da će se na njoj takmičiti i svetski i olimpijski šampion ohrabrio i druge vrhunske sportiste da mu se pridruže.

"Ideja je bila da pokažemo da možeš da budeš najbolji na svetu, a pri tom i odličan student", naglasio je šef delegacije Portugala Duarte Lopeš čiju će zemlju predstavljati 46 sportista, koji su u na Univerzijadu stigli sa parolom "Hvala Beograde".

"Za sada sve ide glatko, organizacija je odlična, ljudi su veoma dobri i zaista se sjajno provodimo. Vrlo smo srećni što smo u Beogradu", dodao je Lopeš.

Pogledajte još