Spektakl: Norveški gradić prvi put obasjalo Sunce

Znate već onu priču o depresivnim Skandinavcima, dugim zimskim noćima... Ali, stanovnici industrijskog gradića Rjukan od sada će se radovati i jesenjem i zimskom Suncu, prvi put u istoriji tog mesta.

Stanovnici Rjukana već su bili navikli da od septembra do marta ne vide sunčane zrake. Ali, od sada će se i oni radovati Suncu.

Uz pomoć gigantskih ogledala, postavljenih na vrh brda, sa više strana, centar mesta, koje se nalazi u regionu Telemark, obasjan je prirodnim svetlom.

(old_image)

Ideja o ovome je postojala još pre 100 godina, ali je umesto sunca, Rjukačanima napravljena žičara. Njome bi se lokalci peli na vrh brda kako bi uhvatili malo sunca.

Nekoliko velikih ogledala postavljeno je na oko 450 metara iznad mestašca u dolini, a njihov "zadatak" je da prate kretanje Sunca i da se u skladu sa tim i ona pomeraju, uz pomoć mehanizma. Ogledala kontrolišu kompjuteri.

(old_image)

Ceo projekat koštao je negde oko 600.000 evra. Inače, slična stvar napravljena je pre sedam godina u jednom italijanskom gradiću, koji ima isti položaj kao ovaj norveški.

Izvor: mondo

Pogledajte još