Niš: "Očerupali" 30 vagona

Niška policija traga za lopovima koji su u periodu od 15. do 23. oktobra sa teretnih vagona, koji su locirani na spoljnom koloseku ovdašnje železničke stanice, pokrali delove. Policija ne saopštava kolika je vrednost pokradenih predmeta, ali smo nezvanično saznali da je praktično očerupano 30 vagona sa kojih su skinuti delovi vredni više od milion dinara.

Krađa metalnih delova sa vagona traje već nekoliko godina. Drskost lopova je tolika da skidaju i šrafove sa pragova pruge i sve to prodaju kao staro gvožđe po ceni od 20 do 30 dinara za kilogram.

Najnovija krađa, ipak, ukazuju da je reč o organizovanoj grupi jer je potrebna podrška više osoba da bi se delovi teški od 15 do 30 kilograma skinuli i odvezli sa spoljnog koloseka.

Unutrašnja kontrola „Železnica Srbije“ trebalo je da napravi zapisnik, jer su navodno nestali delovi vrednih 50.000 dinara sa pet teretnih vagona. Međutim, kada su počeli da proveravaju utvrdili su da je situacija mnogo ozbiljnija i pozvali su policiju, kaže naš izvor, i dodaje da su skidani „poklopci mazalica“ i „rasporednici“ i sve što im je bilo pri ruci.

- Jedan „rasporednik“ košta železnicu 100.000 dinara i žalosno je što će završiti u starom gvožđu.

Mnogi poskidani delovi bili su razbacani i pored vagona. Reč je o vagonima koji nisu u upotrebi jer im je „istekla revizija“, ali su ti iste delovi mogli da posluže kao rezervni za vagone koji su u funkciji. Na spoljnom koloseku nalazi se čak 145 vagona koje trenutno niko ne čuva jer je stražarsko mesto ukinuto zbog racionalizacije.

Izvor: Novosti

Pogledajte još