Neprijatne mirise iz tašne teraju kafa, soda bikarbona i lavanda

Kožne tašne baš kao i odeća lako upijaju različite mirise, naročito dim cigareta, ali ih je teško ukloniti bez uništavanja materijala. U tome pomažu namirnice iz kuhinje, kao što su sirće, kafa i soda bikarbona, piše Handbag.

Spoljni deo tašne čiste voda i sirće
U čišćenju kožne torbe najbolji saveznik je vlažna krpa. Dovoljno je spoljni deo prebrisati najpre vlažnom, a potom suvom krpom. Krpa ne sme biti jako mokra jer će uništiti kožu.
Osim toga, u uklanjanju plesni, bakterija i neutralisanju mirisa pomaže mešavina sirćeta i vode u razmeri 1:1. Torbu treba očistiti vlažnom krpom i prebrisati suvom koja će upiti višak vlage.

Kafa i soda bikarbona uklanjaju neprijatne mirise
Soda bikarbona i zrna kafe pomažu u uklanjanju neugodnih mirisa. Preporučuje se da zrna kafe ili malo soda bikarbone stavite u čistu čarapu i ostavite u torbici najmanje dva dana dok ne upiju sav miris.
Slično deluje i aktivni ugalj koji se koristi u pročišćavanju voda i u lečenju crevnih problema. Dovoljno ga je samo umotati u gazu i ostaviti u torbici sve dok ne upije neprijatne mirise.
Pomažu i vrećice lavande koje se koriste kao osveživači ormara i omekšivač u maramicama.

Frižider je spas za platnene torbe
Kod neugodnih mirisa pomaže i frižider, ali ovaj trik je najbolji za platnene torbe. Torbu treba staviti u plastičnu kesicu i zatvoriti tako da vlaga ne može ući te ostavite u frižideru nekoliko sati. Niske temperature ubiće pliesan i bakterije, a samim time i neugodne mirise.

Izvor: Cure.ba

Pogledajte još