Julija Hulsman na 29. BDŽF: Mnogo boja, osećanja i energije

Ova umetnica, koju je je kritičar britanskog časopisa Jazzwise okaraktrerisao kao "visoko imaginativnu instrumentalistkinju, koja poseduje bogat harmonski jezik, 24-karatnu melodijsku senzibilnost i neverovatnu ritmičku gipkost“, zainteresovala za muziku još kao devojčica. U tome je imala podršku roditelja, a činjenica da nisu profesionalni muzičari joj je, kako kaže, pomogla u građenju karijere, jer je mogla bez pritiska da se bavi onim što voli.

"Tek nakon što sam završila sa studijama, saznala sam da je i moja majka želela da bude pijanistkinja, ali nije imala sreće da to i ostvari. Ponekad, snove koje su imali vaš roditelji, vi ispunite”, kaže Julija Hulsman o svojim profesionalnim počecima.

Najpre je počela da se interesuje za pop muziku ali je, zahvaljujući fantastičnom profesoru klavira, džez postao predmet njenog interesovanja.

"Želela sam da sviram pop-klavir, šta god to značilo, mada moja majka i dan-danas tvrdi da je uspela da pronađe ’jedino’ profesora džeza. Išla sam na časove klavira i tamo svirala kompozicije Luja Armstronga i Erola Garnera, a profesor je radio i transkripcije za mene. Ubrzo sam počela da volim džez muziku ne znajući koliko su prve lekcije koje sam savladavala bile netipične. To mi je pružilo sjajan početak u džezu. Kada mi je profesor dao album Bila Evansa, bila sam potpuno fascinirana i želela da učim još više", objašnjava Hulsmanova.

Pored džeza, Julija Hulsman volim da sluša i druge muzičke žanrove, a od izvođača koje privatno rado sluša izdvaja Feist, Goldfrapp, Archive, Radiohead, Snarky Puppy i Seeed...

Saradnjom sa izvanrednim britanskim trubačem Tomom Artursom, u čijoj biografiji se već nalaze tri nominacije za BBC Jazz nagrade, kao i niz saradnji sa istaknutim ličnostima svetskog džeza i avangarde Julijin trio je postao kvartet. Zajednički projekat ovog sastava, In Full View, odlikuje atmosfera tipična za producenta Manfreda Ajhera – ambijentalna, misaona i nežna muzika za noćne sate.

"Tom je bendu doneo mogućnost da kreiramo više zvukova. Naravno, svi smo morali donekle a se prilagodimo, ali i da redefinišemo način sviranja. Takođe, možemo da pišemo za još jedan instrument i samim tim dobijamo mnogo više opcija u orkestriranju”, ističe Julija.

Pred koncert na 29. Beogradskom džez festivalu Julija Hulsman poručuje: "Ovo je naš prvi dolazak u Srbiju i zaista se radujemo koncertu! Sviraćemo program pun boja, osećanja i energije. Sviranje uživo je mnogo drugačije od muzike na CD-u. Na koncertu muzika može da se kreće u raznim pravcima, često je uživo mnogo 'sirovija' i energičnija jer ispred sebe imamo publiku koja nas usmerava. Za mene je jako važno da ‘dirnem’ ljude, to je i jedan od razloga zbog kog se bavim muzikom”.

Nakon nastupa Julije Hulsman, 26. oktobra od 00:30h u Domu omladine Beograda na programu je kvartet Nika Barča "Ronin", a cena ulaznice za dupli program je 600 dinara. Ulaznice za ovaj i sve ostale koncerte u okviru 29. Beogradskog džez festivala u prodaji su preko EVENTIM mreže.

Više o programu 29. BDŽF na: www.belgradejazzfest.rs

Pogledajte još