Lideri EU: Zahtevamo istinu od SAD

Evropski lideri su se založili za "uzajamno poštovanje" i podržali nemačko-francusku inicijativu za hitne razgovore sa predstavnicima SAD.

"Šefovi država i vlada razmatrali su poslednje događaje o mogućim obaveštajnim pitanjima i ozbiljnu zabrinutost koju su ti događaji izazvali kod evropskih građana"
, navodi se u saopštenju.

Oni su ukazali na bliske veze između Evrope i SAD i vrednost tog partnerstva. Izrazili su uverenje da partnerstvo treba da bude zasnovano na poštovanju i poverenju, uključujući u oblasti rada i saradnji tajnih službi.

U saopštenju se podvlači da su obaveštajne aktivnosti vitalan elemenat u borbi protiv terorizma, i da se to odnosi na veze između evropskih zemalja kao i na veze sa SAD. Nedostatak poverenja mogao bi da naškodi potrebnoj saradnji u oblasti obaveštavanja.

Šefovi vlada i država su primili k znanju nameru Francuske i Nemačke da traže bilateralne razgovore sa SAD sa ciljem da se do kraja godine postigne sporazum o uzajamnim odnosima u obaveštajnim pitanjima. Takođe su ukazali da su druge evropske zemlje pozvane da se pridruže toj inicijativi.

"Želimo istinu", rekao je italijanski premijer Enriko Leta, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je mobilni telefon navodno prisluškivan, izjavila da "zahteva kompletna objašnjenja".

"Kada se poseje seme sumnje, to nikako ne pomaže našoj saradnji, već je čini mnogo težom", rekla je Merkelova.

Podsetili su da postoji radna grupa između EU i SAD o pitanju zaštite podataka i pozvali su da se tu ostvari brzi napredak.

Nova otkrića o američkom špijuniranju građana i zvaničnika EU objavljena su u evropskim medijima, pozivajući se na dokumente koje je dao saradnik u američkim obaveštajnim službama Edvard Snouden.

Ta afera je juče bila glavna tema na samitu Evropske unije, koji je trebalo da se bavi ozdravljenjem evropske privrede.

Izvor: B92

Pogledajte još