Dačić: Svako u svetu zna da je Kosovo srpska reč i srpska teritorija

"Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve reči, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju poverenje između Srba i Albanaca", rekao je Dačić za "Novosti".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je u četvrtak izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Ergodana na Kosovu i Metohiji, saopštivši da takve izjave ne mogu biti prihvaćene kao prijateljske i odstupaju od uveravanja koja zvaničnici u Beogradu dobijaju u kontaktu sa turskim kolegama.

"Dušanov grad je verovatno najneprimerenije mesto za takve izjave. Svako u svetu zna da je Kosovo srpska reč i srpska teritorija, čak i oni koji su priznali tu kvazi državu"
, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Erdogan je u sredu tokom posete Prizrenu rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo". Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju, rekao je Erdogan i dodao da "jezici, religija, lica mogu biti drugačiji" ali da smo svi "deca iste zemlje," preneli su mediji.

"Kad dođem na Kosovo osećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovo", rekao je Erdogan, prenela je agencija ATA.

Blic

Pogledajte još