Angela Merkel prisluškivana iz ambasade SAD

Ambasada SAD u Berlinu se nalazi tik pored Branderbuške kapije i nedaleko od kancelarije šefice nemačke vlade.

"Zidojče cajtung"
navodi da se prisluškivanje obavlja preko stanice za presretanje elektronskih komunikacija Specijalne službe za prikupljanje podataka, programa kojim zajedno upravljaju Nacionalna bezbednosna agencija NSA i CIA.

Ovaj program "sprovodi se širom sveta u američkim ambasadama i konzulatima, uglavnom tajno", piše ovaj list, pozivajući se na dokumenta koja mu je dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

List navodi da je NSA u Evropi sprovodila program špijuniranja, a uz to prisluškivala čak i telefon nemačke kancelarke, izazvali su žestoka reagovanja nemačke javnosti, uz osudu kako političara, tako i medija.

"Špijuniranje prijatelja je neprihvatljivo", poručila je Merkelova juče u Briselu, gde se novi skandal oko prisluškivanja, koji je izbio ranije ove nedelje, neizbežno našao na dnevnom redu, umesto prethodno predvidjene teme evropske privrede.

I nemački nedeljnik "Špigel" je ranije ove godine, takodje pozivajući se na dokumenta koja je dobio od Snoudena, izvestio da su uredjaji za prisluškivanje u okviru tajnog programa SAD možda sakriveni u američkim ambasadama širom sveta.

Helikopter nemačke policije u avgustu je nadletao konzulat SAD u Frankfurtu u potrazi za stanicama za prisluškivanje, naveo je tada list.

Izvor: B92

Pogledajte još