Ružić: Beko nema moć da razori koaliciju

Ružić je dodao i da se blog o Milanu Beku na sajtu SPS našao "procenom slobodnije prirode"

"U samom jeziku se vidi da to nije manir i jezik kojima SPS u poslednje 23 godine stilizuje svoja saopštenja za javnost".

"Ali u svakom slučaju, to je jedan vrlo interesantan blog koji već pet dana zaokuplja pažnju srpske javnosti i neki možda misle da će dovesti do nekih turbulencija - ja sam siguran da neće, ali naravno, kao što i gospodin Beko kaže da ima pravo da iznese svoj stav, tako valjda i svaki drugi građanin, bio to i bloger, ima to isto pravo", kazao je Ružić u intervjuu Tanjugu.

Ružić je, odgovarajući na pitanje da li je poznato ko je autor spornog bloga i da li je taj blog redakcijama dostavljen mimo znanja rukovodstva stranke, istakao da se blog "procenom slobodnije prirode našao na sajtu SPS", ali i ukazao "da živimo u vremenu modernih tehnologija i komunikacija".

"Ja mogu samo da pretpostavim, ali u svakom slučaju mislim da bi bilo nekorektno da autorska prava nekome sada oduzimam. Siguran sam da će se taj neko pojaviti u javnosti ukoliko nađe za shodno da je to oportuno i reći da je autor bloga", naveo je Ružić.

Osvrćući se na izjave Milana Beka i polemiku socijalista s njim, Ružić je rekao da je "Beko uspešan poslovni čovek i da treba da ostane na terenu na kome se snalazi".

"O politici - i u vreme kada je bio nosilac raznih lista na izborima 2000. godine, pre 5. oktobra - nije mnogo znao, pa nisam siguran ni da sada dobro poznaje političke relacije u našem društvu", istakao je Ružić.

On je rekao i da, poznajući Beka, doduše "ne tako dobro kao neki drugi", smatra da je nešto što je Beko malo nesmotreno pokušao da prezentuje zapravo bespotrebno izazvalo lavinu.

"Ta lavina sada treba praktično da znači da imamo neki sukob unutar vladajuće koalicije - ukoliko je Beko toliko moćan onda neka se raspadne vladajuća koalicija, ali nisam siguran da je tako", izričit je Ružić.

Upitan o spekulacijama da postoje sukobi unutar SPS i frakcije u toj stranci, Ružić je poručio da u tome ne postoji "ni jedan promil istinitosti", odbacivši sve navode o problemima unutar stranke i ističući da SPS danas ne bi imala tako "važnu ulogu na političkoj sceni, niti stabilnu podršku u biračkom telu da je sitaucija takva".

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima, Ružić je rekao da će do njih doći "ako ne prevagne politički racio" i dodao da bi takav razvoj situacije negativno uticao na proces evrointegracija, ali, još važnije, na rešavanje socijalno-ekonomske situacije u zemlji.

A na pitanje da li se razgovaralo o tome da vanredni parlamentarni izbori budu održani istovremeno s izborima u Beogradu, početkom proleća naredne godine, Ružić je rekao da je preuranjeno govoriti o tome, ali i poručio da ne bi bilo dobro da se zbog straha nekih od izbornog rezultata u gradu, raspisuju i vanredni parlamentarni izbori na republičkom nivou.

"Nadam da ukoliko dođe do zajedničkih izbora - razlog neće biti bilo čija bojazan od izbornog rezultata u Beogradu, pa da zbog toga moramo svi da idemo na izbore na nivou republike, gde moramo da uđemo i u mnogo važnije poslove nego što je sistem funkcionisanja u našem glavnom gradu"
, rekao je Ružić.

Naglasio je i da će se na tome hoće li biti raspisani vanredni izbori pokazati politička odgovornost svih koji imaju značajno uporište u biračkom telu u Srbiji.

Ružić je poručio i da se SPS ne plaši izbora, da ih se nikada nije ni plašila, kao i da nije zadužena da bude protiv izbora, ali da je neophodno da oni koji se za to zalažu građanima Srbije objasne šta bi novo doneli ti izbori.

"Vanredni izbori bi mogli negativno da utiču na odvijanje procesa pregovora o članstvu u EU, jer smo svi svesni činjenice da ćemo se onda baviti kampanjom, a ne onim što je, pre svega, u interesu građana. Pored toga, ne smemo zaboraviti na socijalno ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi. To je, takođe odgovornost koju, kao članovi vlade ove države nosimo i smatram da bi izbori tu situaciju učinili još težom", ukazao je Ružić.

On je dodao i da niko od glavnih političkih činilaca - pre svega lideri SNS Aleksandar Vučić i SPS Ivica Dačić - ne govore o potrebi održavanja izbora.

"Međutim, ukoliko neko proceni da je to mudro, racionalno, politički odgovorno i u interesu Srbije - mi smo uvek spremni da istrčimo još jedan krug, 23 godine to radimo, sa više ili manje uspeha, pa nastavićemo i dalje"
, zaključio je Ružić.

Izvor: B92

Pogledajte još