Federer osvojio 15. gren slem, šesti trofej na Vimbldonu

BEOGRAD, 5. jula 2009. (Beta) - Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je u nedelju 15. gren slem titulu u karijeri i šesti trofej na Vimbldonu, pošto je pobedio Endija Rodika sa 3:2 po setovima (5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14).

U meču koji je trajao četiri sata i 16 minuta Federer je osvojio 223 poena od kojih 107 "vinera" uz 50 as udaraca, dok je Rodik osvojio 10 poena manje uz 27 asova. Federer će se posle ovog trijumfa ponovo vratiti na prvo mesto ATP liste.

Federer je tako osvojio najviše gren slem titula - 15, a jednu manje ima Pit Sampras. Takođe, Švajcarac je u sedmom uzastopnom finalu na Vimbldonu osvojio svoj šesti trofej u Londonu.

U prvom setu teniseri su sigurno igrali prilikom svojih servisa, a prvu brejk loptu imao je Federer tek u 11. gemu pri rezultatu 5:5. Švajcarac nije uspeo da iskoristi četiri brejk prilike u tom gemu nakon čega je Rodik poveo sa 6:5.

Nakon toga, u narednom gemu Amerikanac je uspeo da iskoristi svoju prvu brejk loptu i tako osvoji prvi set sa 7:5.

I u drugom setu teniseri su osvajali gemove na svoj servis, bez brejk prilika i posle 6:6 set je odlučen u taj brejku.

Rodik je odlično počeo tajbrejk, vodio je sa 5:1 i 6:2, ali je drugi teniser sveta nakon toga zaigrao bolje, uz bolji servis osvojio je šest uzastopnih poena i tako rezultatom 8:6 izjednačio na 1:1 u setovima. Rodik je pri rezultatu 6:5 imao priliku da osvoji drugi set, ali je ipak posle voleja poslao lopticu u aut.

Teniseri su i u trećem setu bili sigurni prilikom svojih servisa, a Federer u šestom gemu pri vođstvu od 3:2, nije uspeo da iskoristi priliku za brejk, pa je i treći set odlučen posle tajbrejka.

Federer je posle dobre igre poveo sa 5:1, ali je Rodik ubrzo smanjio na 6:5. Međutim, Švajcarac je posle dobrog servisa osvojio i sedmi poen i poveo u meču sa 2:1 u setovima.

Rodik je u četvrtom gemu četvrtog seta napravio brejk i posle gema osvojenog na svoj servis poveo sa 4:1. Šesti nosilac je do kraja seta sačuvao brejk prednosti i izjednačio na 2:2 u meču.

I u petom setu teniseri su sigurno čuvali svoje servise, sa malo prilika za brejk. Rodik je u 17. gemu imao dve prilike da oduzme servis protivniku, ali je Švajcarac uspeo da se izvuče i povede sa 9:8. U nastavku meča Federer je vodio, ali je Rodik svaki put uspevao da izjednači.

U nastavku meča teniseri su osvajali gemove na svoj servis, a Federer je u 30. gemu prvi put u meču uspeo da oduzme servis Rodiku i tako osvoji peti set sa 16:14, a tako i šesti trofej na Vimbldonu.

Nagradni fond trećeg gren slem turnira u sezoni je 12.550.000 funti, pobednik će zaraditi 850.000 funti, dok će poraženom pripasti 425.000 funti.

Pogledajte još