SNS kreće u protest širom Vojvodine

Član predsedništva Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da će građani Vojvodine tim šetnjama pokazati koliki legitimitet ima pokrajinska vlast predvođena Demokratskom strankom i koliku podršku u narodu ima, kako je kazao, kriminalizovani režim na čelu sa Bojanom Pajtićem.

“Ako se oni koji su uništili sve čega su se dohvatili i koji su kriminalizovali zemlju ne stide da organizuju protestne šetnje, onda i pristojan svet ima pravo da izađe na ulice svojih gradova”, kazao je Vučević.

On je istakao da će se pomenute protestne šetnje završiti velikim kako je rekao, veličanstvenim mitingom u Novom Sadu.

Vučević je kazao i da “po stoti put” poziva predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića na TV duel.

“Pozivam Pajtića da u TV duelu pričamo o Vojvodini, ne o prošlosti, već o aktuelnoj situaciji u pokrajini, mada lično ne bežim ni od bilo koje druge teme”
, kazao je Vučević.

Prema njegovim rečima, demokrate nemaju pravo da se kriju iza floskula da posao gradonačelnika Novog Sada nije da razgovara o pokrajini, jer kako je kazao, ako on kao gradonačelnik nije odbio poziv nijednog opozicionog lidera na duel, onda neko sme i Pajtića da pozove na razgovor.

“Kako su mene na TV duel zvali Aleksandra Jerkov ili Igor Pavličić, koji u tom trenutku nisu imali nikakve funkcije a ja sam se odzvao, tako očekujem da se pozivu odazove i Pajtić a ja legitimitet za razgovor o Vojvodini imam kao član Predsedništva Srpske napredne stranke”
, rekao je Vučević.

Predsednik novosadskih naprednjaka je pojasnio da će protestne šetnje u gradovima Vojvodine početi u narednih sedam dana ali nije precizirao koliko dugo će trajati, dodajući samo da će se one završiti velikim mitingom u Novom Sadu, a da će o svim ostalim detaljima, javnost biti blagovremeno obaveštena.

Vojvođanski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da je najava protestnih šetnji Srpske napredne stranke, koja time želi da izdejstvuje raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, zapravo najava kontramitinga “po receptu Slobodana Miloševića”.

Pokrajinski odbor DS-a naveo je da je ovo odgovor na sutrašnju šetnju koju u Novom Sadu organizuje DS, ali da SNS ne shvata da u njoj neće bit reči o borbi za vlast, nego o zahtevima za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

“Zbog čega se SNS plaši sutrašnje mirne šetnje građana Novog Sada, grada u kom se zabranjuju izložbe, uništava komunalni sistem, u kome nema novih radnih mesta, puca se pored škola i vrtića, a pojedini funkcioneri SNS imaju više novca na štednji nego grad u budžetu”, navodi DS.

DS je dodala da nije prihvatljivo da se u Srbiji vlada “samovoljom, silom i kupovinama glasova”, a da se politički neistomišljenici hapse, proganjaju i pritvaraju “samo zato što drugačije misle”.

“Ogromne su razlike između naše šetnje i vaših mitinga. Vi i dalje želite da rušite sagrađeno, a mi sa građanima želimo da sačuvamo teško stečene standarde, prava i institucije ove zemlje”, poručio je DS.

Novosadski Gradski odbor Demokratske stranke pozvao je juče građane da im se pridruže u protestnoj šetnji pod nazivom “Ne prihvatam”, protiv “autokratije i jednoumlja” u Srbiji, a kolonu će predvoditi predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Izvor: b92