Ovo imate kod kuće, a ni ne znate da leči

Antacid tablete

Za šta inače služi: gorušicu
Šumeći tip ovog leka s natrijum bikarbonatom pomaže u neutralizovanju kiseline koja uzrokuje bolne simptome gorušice.

Pokušajte da: umirite ujede od insekata
Neke formule antacida sadrže aspirin, anestetik koji može pomoći da se ublaži svrabež i bol od uboda insekata. Prema rečima dermatologa Bet Israel iz Medical Centra u Nju Jorku, najbolje je napraviti svojevrsnu smesu od zgnječenih tableta antacida, prstohvata kukuruznih pahuljica i vode i naneti na kožu. Rezultate bi trebali odmah da se vide, a osim prestanka svraba i bola, takođe se neće doći do sušenja kože.

Vodica za ispiranje usta

Za šta inače služi: osvežavanje daha
Obe vrste vodice za usta, sa ili bez alkohola, sadrže antimikrobna svojstva koja smanjuju broj bakterija u ustima.

Pokušajte da: sprečite atletsko stopalo
Alkoholnom vodicom za usta natopite vatu i prebrišite stopala i područje između prstiju nakon svakog tuširanja. Naime, visok sadržaj alkohola u vodici za ispiranje usta pomaže u odbrani od gljivičnih infekcija.

Soda bikarbona

Za šta inače služi: izbeljivanje zuba
Mnogi stomatolozi preporučuju sodu bikarbonu kako bi se uklonile površinske mrlje na gleđi. Takođe sprečava zadah i uklanja kamenac između zuba i desni.

Pokušajte da: Smirite nadraženu kožu
Koristite lokalno, a soda bikarbona umanjuje opekotine od sunca i smanjuje svrab uzrokovan raznim kožnim bolestima. Natrijum bikarbonat blag je alkalni spoj koji može pomoći pravljenju pH ravnoteže kože i smiriti upalu koja nastaje na površini kože.

Da biste olakšali bol, stavite šoljicu sode bikarbone u kadu, pustite vodu i napunite kadu, a nakon toga lezite u kadu oko pola sata.

Sprej za nos

Za šta inače služi: odčepljivanje nosa
Dekongestivi koji se nalaze u spreju za nos smanjuju krvne žile i otečene sluznice u nosu i tako olakšava disanje.

Pokušajte da: zaustavite krvarenje u nosu
Većina krvarenja iz nosa može biti jednostavno zaustavljena stiskanjem nosa kroz 10 do 20 minuta, ali ako to ne pomogne, možete pokušati sa sprejem za nos. Da bi zaustavili krvarenje, preporučuje se da nagnete glavu prema napred i očistiti nos od ugrušaka duvanjem, što može u prvom trenutku pojačati krvarenje. Nakon toga u nos nakapajte kapi za nos i lagano stisnite mekani deo nosa.

Aloe vera

Za šta inače služi: umirivanje opeklina
Nanošenje aloe vere na opečeni deo kože može znatno pomoći kod prvog i drugog stupnja opekotina.

Pokušajte da: rešite se afti
Aloe vera sadrži vitamine, kao i aminokiseline koje pomažu pri obnavljanju oštećenog tkiva. Tako nekoliko spojeva koji se nalaze u aloe veri smanjuju afte ili pak sprečavaju njihovo pojavljivanje.

Čajevac

Za šta inače služi: lečenje kožnih infekcija
Dobro poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, čajevac se često koristi za suzbijanje akni i lečenje atletskog stopala.

Pokušajte da: rešite se peruti
Istraživanja su pokazala kako ljudi koji koriste šampon sa pet odsto ulja čajevca uspevaju da smanje perut i do 41 odsto, a značajno im se poboljšava i stanje po pitanju svraba temena i masnoće. Malu količinu čajevca možete dodati i u svoj uobičajeni šampon, a koristite ga štedljivo, ne više od nekoliko kašika po boci, kako biste sprečili isušivanje korena.

(old_image)

Jogurt

Za šta inače služi: zdravlje probavnog sistema
Probiotičke bakterije koje se nalaze u jogurtu pomažu u podsticanju zdrave probave.

Pokušajte da:
Sprečavite bolesti desni
Odrasle osobe koje konzumiraju 55 g jogurta dnevno imaju značajno manje markere parodontalne bolesti nego oni koji ne jedu jogurt. Razlog tome leži u mlečnoj kiselini koja se nalazi u jogurtu i štiti desni od štetnih bakterija.

Maslinovo ulje

Za šta inače služi: smanjenje holesterola
Češće korišćenje maslinovog ulje nego maslaca i običnog ulja povoljno deluje na nivo holesterola i masnoća na području struka.

Pokušajte da: poboljšate pamćenje
Studije pokazuju da masne kiseline omega-3 koje se nalaze u maslinovom ulju sprečavaju senilne makularne degeneracije.

Tamna čokolada

Za šta inače služi: zdravlje srca
Nekoliko kockica tamne čokolade nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tamna čokolada može da pomogne u zaštiti kože od štetnog delovanja UV zračenja. Studije pokazuju kako tamna čokolada obiluje flavanoidima, antioksidansima koji sprečavaju pojavu bora i smanjuju rizik od karcinoma kože koji može biti uzrokovan prekomernom izlaganju kože suncu.

Izvor: tportal

Pogledajte još