SAD: Preispitaćemo program nadzora koji sprovodi NSA

Psaki, i pored više pitanja novinara, nije želela da odgovori ko su drugi strani lideri koje je američka NSA prisluškivala, rekavši samo da se neće izjašnjavati o svakom pojedinačnom slučaju, već će sve što imaju američke vlasti reći direktno stranim vladama.

Ona je potvrdila da se mogu očekivati nove optužbe u medijima, s obzirom da je poznato da je Edvard Snouden izneo veliki broj dokumenata.

Pošto je u nekoliko navrata ustvrdila da su sve programe SAD samo sprovodile da bi došle do podataka u vezi sa terorizmom, dopisnik AP-a je zapitao kakve veze s terorizmom ima prikupljanje podataka o namerama Francuske u UN oko sankcija Iranu.

"Da su UN kazino u Las Vegasu, SAD bi bile izbačene zbog varanja"
, dodao je novinar.

Psaki nije negirala da postoje tenzije u odnosu zvaničnog Vašingtona i saveznika, dodavši da će nemačka delegacija u narednih par nedelja posetiti Ameriku da bi sa predstavnicima obaveštajne zajednice razgovarali o optužbama da je kancelarka Angela Merkel prisluškivana.

Portparolka Stejt departmenta nije mogla da odgovori da li se program nadzora stranih diplomata i zvaničnika sprovodi i dalje, dok traje njegovo preispitivanje, kazavši da ne može da priča o radu obaveštajnih službi.

Izvor: Blic

Pogledajte još