Grupe za mršavljenje bolje od samopomoći

Rezultati ispitivanja na slučajnom uzorku objavljeni su u časopisu The American Journal of Medicine.

U okviru ove studije, koja je trajala 6 meseci, učesnici sa viškom kilograma i oni gojazni podeljeni su u dve grupe: grupu Kluba za kontrolu težine sa ukupno 147 osoba i grupu za samopomoć sa 145 članova.

Za Klub za kontrolu težine su obezbeđeni grupni sastanci, mobilne aplikacije i onlajn alati. Za grupu za samopomoć nije obezbeđeno ništa.

Istraživači su ustanovili da su u proseku oni u grupi Kluba za kontrolu težine izgubili oko 5 kilograma za 6 meseci, u poređenju sa oko 0,7 kilograma u grupi za samopomoć.

Pored toga, osobe u grupi Kluba za kontrolu težine su imale pet puta više šansi da oslabe za 5 odsto u poređenju sa drugom grupom.

Profesor Džon P. Forejt, direktor Centra za istraživanje u oblasti bihejvioralne medicine na Medicinskom koledžu Bejlor, govori o važnosti mršavljenja u SAD-u:

"Imajući na umu epidemiju gojaznosti sa kojom se suočavamo kao nacija, najvažnije je da lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i drugi profesionalci poštuju odredbe Zakona o obaveznoj medicinskoj nezi tako što će pratiti pacijente u vezi sa gojaznošću i lečiti ili upućivati na lečenje bihejvioralnom metodom one pacijente koji su gojazni."

On ističe da uprkos smernicama koje je izdala Američka služba za preventivne usluge, u kojima se lekarima savetuje da upute gojazne pacijente na lečenje bihejvioralnom metodom, "većina Amerikanaca pokušava da oslabi na sopstvenu ruku umesto da se opredeli za naučno dokazane pristupe."

Alati za "uspešno" mršavljenje

Rezultati studije pokazuju da osobe koje učestvuju u programu mršavljenja mogu da izgube mnogo više kilograma nego kad to rade sami.

Ova studija pokazuje da su članovi grupe Kluba za kontrolu težine koji su koristili sva tri pristupa – sastanke, aplikacije za telefon i onlajn alate – izgubili najviše kilograma, oko 10 u proseku.

Korišćenje ovih pristupa je definisano kao prisustvo na više od 50 odsto nedeljnih sastanaka i upotreba mobilnih aplikacija ili onlajn alata dva ili više puta nedeljno.

Oni koji su koristili dva od ovih pristupa su u proseku izgubili oko 4,7 kilograma, dok su oni koji su koristili jedan smršali 4,6 kilograma.

Istraživači kažu da je prisustvovanje sastancima najtešnje povezano sa mršavljenjem u poređenju sa upotrebom drugih alata, što navodi na zaključak da je podrška drugih najveća motivacija.

Časopis Medical News Today nedavno je objavio da je predsednik Taft smršao 30 kilograma tako što je pre više od 100 godina razmenjivao pisma sa svojim lekarom u Engleskoj.

"Ovo kliničko ispitivanje dokazuje da se najveći gubitak kilograma ostvaruje kada se kombinuju sastanci Kluba za kontrolu težine, mobilne aplikacije i onlajn alati"
, kaže Kreg Džonson, glavni istraživač i asistent na Medicinskom koledžu Bejlor.

Iako sve ovo može zvučati kao reklama za Klub za kontrolu težine – važno je napomenuti da je studiju finansirao Međunarodni klub za kontrolu težine – ona pokazuje da je motivacija preko programa bihejvioralnog savetovanja u okviru zajednice odgovorna za gubitak viška kilograma.
Dugoročni gubitak kilograma predstavlja izazov

Istraživači kažu da je gubitak kilograma od 5 odsto koji su ispitanici u grupi Kluba za kontrolu težine imali osam puta više šansi da ostvare veoma značajan podatak.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), umeren gubitak težine od 5 do 7 odsto može da spreči dijabetes tipa 2 i smanji faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), više od dve trećine odraslih osoba se vodi kao osobe sa viškom kilograma ili gojazne osobe, i istraživači ističu činjenicu da su potrebni praktični načini lečenja koji su ,,uspešni, dostupni i pristupačni’’.

Klinika Mejo se bavi procenom uspešnosti različitih dijeta za mršavljenje – uključujući dijetu Kluba za kontrolu težine, za koju je rečeno da je fleksibilna, balansirana, da uključuje fizičku aktivnost i da je održiva na duže staze.

Međutim, lekari sa Klinike Mejo kažu da iako mnoge dijete dovode do gubitka kilograma, pravi izazov je zadržati smanjenu telesnu težinu. Ova studija nije dala podatke o praćenju učesnika iz grupe Kluba za kontrolu težine da bi se videlo da li mogu da održe zdravu telesnu težinu.

Izvor: B92

Pogledajte još