10 lekova protiv bolova koji se kriju u kuhinji

10. Đumbir protiv bolova u mišićima

(old_image)

Istraživači iz Danske su otkrili da đumbir, kao obični dodatak jelu, može ublažiti bol u mišićima za 63% – za samo dva meseca. Stručnjaci su otkrili da u đumbiru postoji moćan supstanca pod nazivom gingerols koja sprečava proizvodnju hormona koji stvaraju osećaj bola.

Na kraju opsežne studije, naučnici su zaključili da je, za najbolji efekat, dovoljno dodati jednu kašikicu sušenog ili dve kašikice sveže iseckanog đumbira u jedan obrok dnevno. Đumbir se takođe koristi i u borbi protiv mučnine i problema sa varenjem, ali je koristan i protiv blagog kašlja i prehlade. Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.

9. Karanfilić i beli luk protiv zubobolje

(old_image)

Za zubobolju postoje dva jaka leka, a jedan od njih sigurno uvek imate u kući. Prvo, karanfilić. Nežno žvakanje karanfilića može da olakša zubobolju i upalu desni za samo dva sata, poručuju naučnici sa UCLA. U karanfiliću se nalazi eugenol, snažni prirodni anestetik. Pored toga što je odličan lek za zubobolju, karanfilić je idealan i za smirivanje nadutosti.

Drugi odličan lek za zubobolju je beli luk. Kada prelomite beli luk, alicin, sastojak koji se u njemu nalazi, se ispusti i počinje da deluje kao antibakterijsko sredstvo. Sledeći put kada vas zaboli zub, prelomite beli luk i stavite ga na zub. Zubobolja u nekim slučajevima nestane i u roku od nekoliko minuta, iako bi moglo da prođe nekoliko sati pre nego što bol potpuno nestane.

8. Beli luk protiv bola u uhu

(old_image)

I opet beli luk. Za lečenje uhobolje, jednostavno stavite dve kapi toplog ulja od belog luka (možete da ga izgnječite i pomešate sa uljem) u bolno uvo dva puta dnevno – i tako pet dana.
Ovaj jednostavni tretman može da vam pomogne bolje i od lekova, tvrde stručnjaci sa Univerziteta New Mexico School of Medicine. Naučnici kažu da aktivni sastojci koji se nalaze u belom luku(germanij, selen, i sumporna jedinjenja) mogu da unište desetine bakterija koje uzrokuju bolove.

7. Trešnje protiv raznih bolova

(old_image)

Najnovija istraživanja pokazuju da se barem jedna od četiri žene bore sa artritisom, gihtom ili hroničnom glavoboljom. Ako ste jedna (ili jedan) od njih, trešnje vam mogu olakšati bol, poručuju istraživači na East Lansingu, Michigan State University.

Njihovo istraživanje otkriva da antocijanini, jedinjenja koja daju trešnji crvenu boju, imaju protiv-upalna svojstva – i to 10 puta jača od aspirina. “Antocijanini pomažu pri gašenju snažnih enzima koji započinju upalni proces, tako da oni mogu da spreče, kao i da leče, mnoge različite vrste bolova,” objašnjava Muraleedharan Nair, Ph.D., profesor nauke o hrani na Mičigen Univerzitetu. Njegov savet: Uživajte u 20 trešanja (svežih, smrznutih ili sušenih) dnevno, a zatim nastavite sve dok se bol ne nestane.

6. Lekovima za migrenu dodajte i jaku kafu

(old_image)

Ako ste skloni migrenama, naučnici poručuju da nakon upotrebe vašeg leka popijete i šoljicu jake crne kafe.

Naučnici sa National Headache Foundation-a tvrde da će kafa povećati dejstvo lekova za migrenu za čak 40% ili više! Stručnjaci kažu da kofein stimuliše želudac da apsorbuje tablete protiv bolova brže i efikasnije.

5. So ublažuje bol stopala (i noktiju koji urastaju u meso)

(old_image)

Naučnici sa Stenforda poručuju da je rešenje problema sa noktom koji urasta u meso poprilično jednostavno. Prema njihovim rečima, sve što treba jeste da redovno potapate bolno stopalo u slanu toplu vodu – i ova bolna infekcija može da nestane čak u roku od četiri dana! So ublažuje upale, a također ima i anti-bakterijska svojstva, odnosno efikasno deluje protiv bakterija koje uzrokuju oticanje i bol.

Odnos soli bi trebalo da bude otprilike jedna kašikica soli na jednu čašu vode, a temperatura vode može biti i sobna, bitno je samo da nije prehladna jer bi vam to stvorilo dodatne neugodnosti. U ovu slanu vodu potopite zahvaćeno područje stopala 20 minuta – dva puta dnevno, sve dok infekcija ne splasne.

4. Grožđe protiv bolova u leđima

(old_image)

Ako imate bolove u leđima, grožđe bi moglo da bude jednostavan i ukusan način za brz oporavak. Nedavna studija sa Univerziteta Ohio State ukazuje da konzumiranje jedne činijice grožđa dnevno može da opusti uske krvne sudove i značajno poboljša protok krvi u oštećena tkiva leđa (i to često u roku od tri sata).

Kičma potpuno zavisi od obližnjih krvnih sudova, jer joj one dovode neophodni kiseonik i hranljive materije, tako da je poboljšavanje protoka krvi ključni korak za ozdravljenje oštećenih tkiva leđa, tvrdi dr. Stengler sa Univerziteta Ohio State.

3. Borovnice protiv infekcije i bolova mokraćne bešike

(old_image)

Konzumiranje jedne činijice borovnica dnevno, smrznutih, svežih ili ceđenih (kao sok), može da smanji rizik od infekcije mokraćnog sistema za celih 60 posto, tvrde istraživači sa Univerziteta Rutgers iz Nju Džerzija.

Borovnice su prepune tanina, biljnih jedinjenja koja su snažan prirodni neprijatelj bakterija koje uzrokuju probleme u mokraćnom mehuru. Obično su ove bakterije, protiv kojih se borovnice i bore, polazna tačka za bolove i infekcije mokraćnih kanala, objašnjava dr. Ejmi Hauel, naučnica na Rutgers Univerzitetu.

2. Med leči bolne ranice u ustima

(old_image)

Ranice u ustima obično nastaju nakon prehlade ili gripa i mogu biti poprilično bolne, ili ako ništa, neprijatne. Ali i za njih postoji jednostavan lek koji se (verovatno) nalazi u vašoj kuhinji. Dovoljno je da ih premažete nepasterizovanim medom četiri puta dnevno, sve dok ne nestanu.
Ovaj prirodni lek deluje bolje od trenutnih lekova za čak 43%, tvrde istraživači na Medical Centru Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sirovi med je prirodni enzim koji se bori protiv upale, uništava viruse i ubrzava oporavak oštećenog tkiva, kažu autori studije.

1. Kurkuma kao lek za hronične bolove

(old_image)

Najnovije studije pokazuju da je kurkuma, popularni indijski začin, zapravo tri puta efektivniji (kada se radi o ublažavanju bolova) od aspirina, plus može pomoći da se ublaži hroničan bol za čak 50 posto kod ljudi koji se bore s artritisom, tvrde istraživači sa Kornela.

Poslednjih godina se desila eksplozija u istraživanjima kurkumina – antioksidansa pronađenog u kurkumi. Studije su pokazale da ima protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko delovanje. Istraživači preporučuju da dodate 1/4 kašikice ovog začina dnevno u bilo koje jelo, od pirinča pa sve do mesa ili povrća.

Napomena: Uvek se posavetujte sa svojim lekarom pre pre upotrebe kućnih lekova. Iako vam navedeni generalno ne mogu naškoditi, ipak postoji mogućnost da loše deluju na vas ukoliko ste trenutno pod nekom drugom terapijom.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još