ALO!: Sve plate preko 27.500 dinara biće smanjene

Od takvog sistema jedino bi profitirali poslodavci jer bi im izdvajanja za bruto plate bila manja, ali bi istovremeno rupa u budžetu bila produbljena za još 30 milijardi dinara, a građani koji iole pristojno žive bili gurnuti u sirotinju, ukazuju računica i sagovornici „Alo!”.

Naime, predlog ministra privrede je da se doprinosi na teret poslodavca smanje sa sadašnjih 17,9 odsto na 10 odsto, a doprinosi na teret zaposlenih padnu sa 19,9 odsto na 15 odsto. Istovremeno bi bio uveden progresivan porez na dohodak, i to tako da bi na bruto platu do 15.000 dinara porez bio nula odsto (sada je neoporeziv deo 11.000 dinara), od 15.000 dinara do 50.000 dinara 20 odsto, od 50.000 dinara do 150.000 dinara 30 odsto i 40 odsto za deo plate preko 150.000 dinara.

Ekonomista Milojko Arsić smatra da je ovakvo rešenje u ovom trenutku i vrednosno i ekonomski nedopustivo.

Pola miliona radnika na crno

U Ministarstvu privrede procenjuju da Srbija ima više od 500.000 zaposlenih na crno, odnosno da je obim sive ekonomije oko 30 odsto BDP-a. Način za rešavanje tog problema oni vide u smanjenju doprinosa i uvođenju progresivnog poreza na dohodak, što bi napravilo rupu u budžetu od oko 30 milijardi dinara. To bi, po oceni ministra Radulovića, „moglo biti u potpunosti plaćeno smanjenjem subvencija”.

"Progresivno oporezivanje sa ovolikim poreskim stopama nije primereno našoj zemlji, gde su primanja ionako skromna i jedva dovoljna za neki normalan život. To bi uticalo na smanjenje životnog standarda većine zaposlenih, a bolje plaćene radnike uputilo da zaradu primaju na ruke"
, ukazao je Arsić.

On smatra da ministar Radulović precenjuje „efekat visokih zarada i uticaj nižih doprinosa na podsticanje zapošljavanja”.

U Ministarstvu privrede, međutim, smatraju da ovaj sistem smanjuje interes poslodavaca za zapošljavanje na crno.

"Progresivnim operezivanjem bila bi povećana minimalna primanja, ali bi najviše bili pogođeni zaposleni sa platama iznad 80.000 dinara. Međutim, osnovna namera Ministarstva je da se kroz značajno smanjenje doprinosa na plate podstaknu poslodavci da prijavljuju svoje zaposlene, odnosno da se smanje podsticaji za zapošljavanje na crno"
, objasnio je za „Alo!” Aleksandar Stevanović, savetnik ministra privrede.

Od ovog modela oporezivanja profitirali bi poslodavci, a radnici koji iole pristojno žive bili bi gurnuti u sirotinju

On, međutim, dodaje da bi u slučaju prihvatanja ovakvog modela progresivnog oporezivanja bio ukinut godišnji porez na dohodak građana, dok je takođe namera da se ukine i doprinos za zdravstvo, odnosno da se zdravstveni fond u potpunosti finansira direktno iz budžeta. Drugi korak, prema planu Ministarstva privrede, bio bi dalje smanjenje doprinosa na teret zaposlenih u narednim godinama.


ALO!

Pogledajte još