Rasprodate ulaznice za koncert Ane Sofrenović na 29. BDŽF!

0

Svi koji nisu uspeli da obezbede ulaznice na vreme imaće ekskluzivnu priliku da uživo preko sajta Beogradskog džez festivala prate koncert Ane Sofrenović! Izvanredne kritike Ana Sofrenović dobila je od inostranih i domaćih muzičkih kritičara za gostovanje na koncertu seksteta Jovana Maljokovića, koje će posetioci prošlogodišnjeg Beogradskog džez festivala dugo pamtiti, doveli su i do ponovne saradnje Festivala sa ovom talentovanom umetnicom. Ljubiteljima džeza Ana Sofrenović će se 26.10. od 21č predstaviti sa, posebno za 29. BDŽF naručenim, projektom „Glasovi“.

Pored zavidne glumačke karijere, Ana Sofrenović izborila se za svoje mesto i u muzičkom svetu. Za džez se zainteresovala u veoma ranom dobu, zahvaljujući roditeljima, a uzori su joj bili Majls Dejvis, Bili Holidej, Karmen Mekrej, Nina Simon… Saradnja sa pijanistkinjom Joannom MacGregor bila je jedna vrsta prekretnice u Aninoj karijeri, početak ozbiljnijeg upoznavanjs sa savremenom muzikom i eksperimentisanje glasom.

“To mi sada deluje kao neki drugi život. Mnogo sam saznala o muzici u međuvremenu i to iskustvo će uvek biti posebno za mene. Bila sam zbunjena i uzbuđena u isto vreme. Mislim da je verovatno prapočetak ove priče bila saradnja sa Zoranom Erićem na muzici za film 'Ubistvo s predumišljajem'. On je prvi otkrio taj talenat kod mene, koji ću ja tek mnogo kasnije osvestiti i istražiti“, otkriva Ana.

Muzičko iskusto sticala je na radionicama čuvenih vokalnih učitelja, naročito u školi pevanja legendarne Meredit Monk.

“Ona putem radionica približava svoju metodologiju i viđenje glasa, kako studentima, tako i svim zainteresovanim umetnicima. Kroz njenu metodologiju sam upoznala širok spektar mogućnosti glasa koje su mi do tada bile nepoznate, a jedna od najlepših stvari koju sam od nje naučila je važnost autentičnosti izraza i neprestano traganje za novim i neotkrivenim u sopstvenom glasu i pristupu“, objašnjava Ana Sofrenović.

Uporedo bavljenje glumom i muzikom umnogome pomažu u izražavanju na sceni, a za Anu Sofrenović, oni imaju isti izvor ali različiti jezik.

“Gluma je samo još jedan muzički izraz. Za mene je muzika najveća umetnost jer doseže do različitih predela naših bića sa takvom lakoćom i na njih deluje snažnije nego bilo šta drugo. Gluma je prelepa jer dozvoljava izmeštanje i pogled na sve kroz različite oči, i to je ono sto mi je uvek u njoj uzbudljivo. Pasionirano pokušavam da tu metamorfozu otkrivenu kroz glumu povežem sa muzičkim izrazom“, ističe umetnica.

Nakon uspešnog nastupa na prošlogodišnjem Beogradskom džez festivalu, kada je gostovala na koncertu seksteta Jovana Maljokovića, publiku u Domu omladine Beograda 26. oktobra očekuje projekat “Glasovi”, a Anu Sofrenović će na sceni pratiti mnogobrojni inostrani muzičari.
“Bio mi je cilj da radim na ovom projektu sa ljudima iz naše zemlje koji dolaze iz različitih žanrova i generacija i pokušam da ih okupim oko svoje ideje u kojoj glavno mesto zauzimaju muzika i improvizacija. Biće to putovanje kroz poetske slike Vaska Pope, predele romske muzike, islandske uspavanke i džez 50-ih. Zvuči nespojivo, ali zapravo ne postoji muzika koja je nespojiva već sve zavisi od načina kretanja. Ove godine na festivalu ima zaista sjajnih izvođača. Posebno bih izdvojila Kasandru Vilson, ne zato što je najzvučnije ime festivala, već zato što je pre svega fantastična pevačica ali i sjajan mislilac muzike, kao što je to nekad bila Nina Simon“, zaključuje Ana Sofrenović.

Iste večeri, na 29. Beogradskom džez festivalu u Velikoj sali Doma omladine Beograda od 19:30č nastupiće beogradski bend Fiš in oil. Njihova eklektična autorska instrumentalna muzika predstavlja mešavinu bluza, svinga, slobodne improvizacije, fankija, rokenrola, pank roka i surf muzike, i delimično je nadahnuta ambijentima Marka Riboua, Toma Vejtsa i Džona Zorna.

U sklopu ponoćnog programa, publici 29. Beogradskog džez festivala od 23č predstaviće se trio istaknute nemačke pijanistkinje Julije Hulsman sa britanskim trubačem Tomom Artursom. U sali Amerikana Doma omladine Beograda program se nastavlja od 00:30č nastupom švajscarskog kvarteta “Ronin” Nika Barča, koji kombinuje džez, fank, akustični rok, novu klasiku i ekstrakte japanske ritualne muzike.

Cena ulaznice za dupli ponoćni program iznosi 600 dinara, a ulaznice za ovaj i ostale koncerte u sklopu 29. Beogradskog festivala su u prodaji preko EVENTIM mreže.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.