Futuristički grad ispod mora kao u naučnoj fantastici (FOTO)

Stanovnici ovog podmorskog sveta ne bi zavisili od “zemljana” kada je reč o snabdevanju vodom, vazduhom, i ostalim što je neophodno za život, a kreator ove vizije, koji je od napisao i knjigu o svetu ispod mora, nada se da će futuristička naseobina biti izglrađena još za njegovog života.

(old_image)
Struktura koja se sastoji od centralne kupole za podršku i osam stambenih kupola

"Sub-biosfera2”, o čijoj izgradnju Poli sanja već 20 godina, mada je slike na kojima ju je dočarao objavio tek nedavno, bila bi dopunjena sa 8 struktura “bio-kupola”, a širina bi joj iznosila oko 400 m.

(old_image)
Struktura bi bila nezavisna kada je reč o snabdevanju hranom, vodom i vazduhom

Prema viziji konceptualnog dizajnera Polija, koji sebe opisuje kao “futuristu”, kompletna struktura bi se sastojala od centralne biosfere za podršku, platforme za osmatranje, i stambenih platformi za oko 100 ljudi. U svakoj od stambenih platformi bio bi smešten individualni eko-sistem, bez potrebe za hranom i vazduhom iz spoljnog sveta.

(old_image)
Kao uzor poslužio je istoimeni projekt istraživačkog objekta


Poli kaže da su mu prilikom izrade nacrta nadahnuće predstavljali planovi istoimenog istraživačkog objekta Univerziteta Arizone, ali razvoj ovoj projkta je u međuvremenu obustavljen.

(old_image)
Dizajner Poli istovremeno je i autor SF romana koji se odvija u podvodnom svetu

Dok kreira grad iz svojih snova, Pauli traži i izdavača za svoje književno delo, SF roman u tri toma “Moralni poredak”, namenjen mlađoj odrasloj publici. Radnja romana odvija se u podvodnom svetu, koji po svemu podseća na njegovu futurističku zamisao.

Blic

Pogledajte još