Futuristički grad ispod mora kao u naučnoj fantastici (FOTO)

Stanovnici ovog podmorskog sveta ne bi zavisili od “zemljana” kada je reč o snabdevanju vodom, vazduhom, i ostalim što je neophodno za život, a kreator ove vizije, koji je od napisao i knjigu o svetu ispod mora, nada se da će futuristička naseobina biti izglrađena još za njegovog života.


Struktura koja se sastoji od centralne kupole za podršku i osam stambenih kupola

“Sub-biosfera2”, o čijoj izgradnju Poli sanja već 20 godina, mada je slike na kojima ju je dočarao objavio tek nedavno, bila bi dopunjena sa 8 struktura “bio-kupola”, a širina bi joj iznosila oko 400 m.


Struktura bi bila nezavisna kada je reč o snabdevanju hranom, vodom i vazduhom

Prema viziji konceptualnog dizajnera Polija, koji sebe opisuje kao “futuristu”, kompletna struktura bi se sastojala od centralne biosfere za podršku, platforme za osmatranje, i stambenih platformi za oko 100 ljudi. U svakoj od stambenih platformi bio bi smešten individualni eko-sistem, bez potrebe za hranom i vazduhom iz spoljnog sveta.


Kao uzor poslužio je istoimeni projekt istraživačkog objekta


Poli kaže da su mu prilikom izrade nacrta nadahnuće predstavljali planovi istoimenog istraživačkog objekta Univerziteta Arizone, ali razvoj ovoj projkta je u međuvremenu obustavljen.


Dizajner Poli istovremeno je i autor SF romana koji se odvija u podvodnom svetu

Dok kreira grad iz svojih snova, Pauli traži i izdavača za svoje književno delo, SF roman u tri toma “Moralni poredak”, namenjen mlađoj odrasloj publici. Radnja romana odvija se u podvodnom svetu, koji po svemu podseća na njegovu futurističku zamisao.

Blic