Vulin: Ništa neobično, Priština je sklona nasilju

U izjavi za Radio-televiziju Srbije, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju je rekao da je takvo ponašanje kosovskih vlasti neprihvatljivo ali da ne predstavlja ništa neobično jer je, kako je ocenio, Priština sklona nasilju.

Vulin je, međutim, ocenio da su Evropska unija i Euleks adrese na kojima treba da se rešava taj problem.

Vulin je napomenuo i da Beograd ne komunicira sa predstavnicima institucija u Prištini, jer sa kosovskim premijerom Hašijem Tačijem "nemamo šta da radimo osim kada se sretnemo u Briselu pa su tu posrednici EU". "Mi razgovaramo sa EU. EU, odnosno EULEKS i UNMIK su oni koje su naše adrese za ovakve probleme", rekao je Vulin.

"Samo molim Srbe da budu mirni i dostojanstveni i da izdrže do izbora"
, poručio je Vulin i istakao da je posebno zabrinut za Kosovsku Mitrovicu zbog različitih biračkih spiskova, velikog broja upisanih Albanaca koji nikada ranije nisu živeli tu i nejasnoća oko biračkih spiskova.

Kako je dodao, postoji velika opasnost da Srbi, ako ne izađu na izbore u Kosovskoj Mitrovici, neće imati gradonačelnika, što ne smeju da dozvole.

Odgovarajući na pitanje da li namerava da ostvari najavu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da će sa Vulinom do održavanja izbora 3. novembra posetiti Kosovo, Vulin je rekao da međunarodna zajednica mora da kaže zadnju reč ali da "još nije bilo da je Vučić nešto rekao, a da nije bilo tako".

Komentarišući privođenje kandidata za gradonačelnika Klokota sa liste "Srpska" Srećka Spasića, Vulin je rekao da to nije prvi put i podsetio da je on jednom bio i pretučen a da počinilac nije otkriven.

"Sve što nije u skladu sa politikom Prištine smatra se krivičnim delom",
rekao je Vulin.

On je ocenio da se radi o dvostrukim standardima što se srpskim zvaničnicima ne dozvoljava da posete Kosovo za vreme izborne kampanje, dok je turski premijer došao na Kosovo da bi podržao partiju Hašima Tačija.

Govoreći o izjavi dugogodišnjeg prevodioca turskog premijera i predsednika da je izjava premijera Tajipa Erdogana pogrešno prevedena sa "Kosovo je Turska i Turska je Kosovo", Vulin je kazao da tu nema šta da se ne razume.

"Nije da govorimo turski, ali toliko dobro ga govorimo da je Turska Kosovo i Kosovo Turska, tu nema šta da se ne razume i to je još jedan primer licemerja i dvostrukih aršina", rekao je Vulin.

Prema pisanju prištinskog dnevnika Koha ditore Aleksandar Vulin je od sinoć je lice za kojim se traga i to prema odluci Okružnog suda u Mitrovici. Sve policijske stanice dobile su nalog za njegovo hapšenje.

Za njim se traga zbog krivičnog dela "neovlašćenog prelaska granice", a policija je obavezna da uhapsi Vulina ako ga primeti na teritoriji Kosova, navodi Koha ditore, a prenose drugi mediji na Kosovu.

Izvor iz Javnog tužilastva izjavio je za prištinski dnevnik da je nalog za hapšenje sud prosledio svim policijskim stanicama, te da tužilaštvo očekuje da se nalog "sprovodi u momentu kontakta sa osumnjičenim".

Glavni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Sućuri Sula rekao je da je prema dokazima ovo bio prvi slučaj Vulinovog ulaska na Kosovo neovlašćenim putem i da su preduzete sve zakonske mere predviđene u takvim situacijama.

Vulin je uprkos zabrani institucija Kosova da uđe na Kosovo 17. oktobra ušao na Kosovu, kako se pretpostavlja, preko nekog od ilegalnih prelaza i pridružio se ministarki energetike Zorani Mihajlović tokom njene posete severu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je večeras da najava hapšenja ministra bez portfelja Aleksandra Vulina i sve učestaliji napadi na srpsko stanovništvo predstavljaju pritisak na Srbe u pokrajini i pokušaj da se kod njih izazove revolt i bojkot izbora.

Kancelarija je to ocenila povodom današnjeg incidenata u Kosovskoj Mitrovici kada je, na mostu na Ibru, grupa albanskih mladića pokušala da skine češku zastavu, postavljenu u ime češko - srpskog prijateljstva.

Pošto ih je grupa građana sprečila da to učine, Albanci su se povukli, a potom su kamenicama zasuli Srbe.

"To je gruba provokacija srpskog stanovništva, u trenutku kada nas od lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji deli samo nedelju dana... Ovo je još jedan, više nego očigledan pokušaj da se Srbi zaplaše i spreče da glasaju na izborima 3. novembra i da naj taj način prepuste svu vlast na Kosovu i Metohiji Albancima"
, ocenjeno je.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je te provokacije na Kosovu i Metohiji i od nadležnih organa zatražila da se nasilju i teroru stane na put.

"Takođe, tražimo da Priština poštuje dogovorene sporazme u Briselu i dozvoli ministru Aleksandru Vulinu i ostalim srpskim zvaničnicima da slobodano dolaze na Kosovo i Metohiju", saopšteno je.

Izvor: B92

Pogledajte još