Došao je vikend! Napunite baterije za još jednu radnu nedelju

1. Napravite sebi toplu kupku

Možete da ubacite aromatična ulja, da sipate soli, med i mleko, čajeve, šta god vama najviše prija.

Bitno je samo da legnete u toplu vodu i opustite se. Nakon naporne nedelje, ili noćnog izlaska, ništa ne prija više od tople vode. Opustiće vas i dati vam potrebnu energiju, izlečiti umor i, dati vam onaj osećaj zadovoljstva, jer ste učinili nešto lepo za sebe.

Istraživanja su pokazala da jedna topla kupka nedeljno širi krvne sudove, pomaže bolju cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak, izvlači toksine iz tela, otvara zapušene pore, smanjuje nivo stresa i poboljšava varenje.

(old_image)


2. Igrajte

Ne, ne mislimo na društvene igre.

Čim se dignete iz kreveta, odvrnite svoju omiljenu muziku i igrajte. Samo slušanje muzike koju volite vam daje energiju, a sat vremena skakutanja po kući će zameniti jutarnje vežbe ili odlazak u teretanu. I, ono najbitnije, poboljšaće vam raspoloženje, jer dok igramo, dižu nam se nivoi endorfina – hormona sreće.

Istraživanja su pokazala da plesanje, igranje čini mnogo toga za vaš organizam – ples je savšena vežba za um i telo- jer na nekom nivou smišljate naredni pokret, a to podstiće razvoj nervnih ćelija, ojačava kosti i mišiće, poboljšava držanje i ravnotežu, smanjuje stres i napetost, sjajna je prevencija za bolesti poput artritisa, visokog pritiska, srčanih bolesti, osteoporoze i depresije.

(old_image)

3. Obucite svoje omiljene boje

Nije bitno da li se boje slažu, da li sve to izgleda savršeno, obucite se za sebe, tako da vi budete zadovoljni sobom i svojim izgledom.

Možete i komplet da se sredite, šminka,frizura, da eksperimentišete, igrate se.

Samopouzdanje će vam porasti momentalno, a i raspoloženje će vam se poboljšati, jer smo instiktivno privučeni bojama koje najviše prijaju našim čulima.

(old_image)

4. Pročitajte nešto novo

Nabavite knjigu iz svog omiljenog žanra, sedite sa šoljom nečeg toplog i čitajte. Kad čitate vrlo brzo se nađete u drugom svetu i ostavite svakodnevni stres za sobom.
Knjiga je ponekad bolja nego meditacija, natera vas da budete smireni i koncentrisani,a ukoliko uspete da svakog dana odvojite malo vremena za knjigu, učiniće čuda za vašu anksioznost. Druge prednosti knjiga – poboljšano pamćenje, obimniji vokabular, bolje spisateljske sposobnosti.

(old_image)


5. Napravite svoj omiljeni obrok

Možda ne zvuči kao da će vam pomoći na bilo koji način, ali hoće.

Kad je u pitanju hrana koju volimo, svi imamo Pavlovljev refleks – pljuvačne žlezde luče više pljuvačke, crevne i želudačne žlezde luče želudačne sokove, dok je reakcija potpuno suprotna ako je u pitanju nešto što ne volimo da jedemo ili nam se ne dopada miris – grlo se sužava, usta nabiraju, želudac se grči.

Sama činjenica da nećete razmišljati ni o čijim tuđim željama i potrebama dok budete spremali ovaj obrok, učiniće da vam bude nekako lakše da kuvate. Plus, hrana koju volimo na nas ponekad ima efekat sličan onom koji imaju blagi narkotici ili seks – šire nam se zenice, ubrzava srčani ritam i nadraženi su centri za zadovoljstvo u mozgu.

(old_image)

T.D.

Pogledajte još