Ekološki kamp Eko (sf)era Laktovac

Etno selo Latkovac prvi put ove godine je domaćin internacionalnog volonterskog kampa, koji se realizuje u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije. Volonteri iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Španije, Poljske, Belgije i Koreje uređivaće Latkovac, jedno od najznačajnijih mesta u ponudi ruralnog turizma Srbije.

Kamp će biti održan od 1. do 10. jula 2009. godine.

Kamp se organizuje kao podrška razvoju ruralnog i održivog turizma Srbije, koji treba da bude ekološki i socijalno odgovoran i služi očuvanju etničkog nasleđa. Latkovac, smešten u predivnom Župskom kraju, u podnožju planina Kopaonik, Goč i Željin, nudi svoju bogatu tradiciju i istoriju koja svakog ko se u njemu zatekne vraća kroz vreme čak u XVI vek. 

Volonteri će imati priliku da postanu deo zajednice i upoznaju lokalnu tradiciju i običaje, ali i da utiču na svest o neophodnosti odgovornog ponašanja prema ovom nacionalnom blagu i životnoj sredini. Volonteri će očistiti seosku rečicu i napraviti stazu koja bi turistima i meštanima omogućila pristup i uživanje u čarima prirode. 

Takođe, postaviće drvene klupe, korpe za otpatke i natpise koji bi treblo da, na duhovit način, ostave multikulturalni trag.

Ekološki kamp u Latkovcu je jedan od mnogobrojnih kampova koji će ovog leta biti održani u organizaciji Mladih istraživača Srbije i lokalnih partnera.

Pogledajte još