21 milion za putovanja poslanika

List navodi da je to skoro četiri puta manje nego što je predviđeno budžetom. Ipak, i pored vidljivih mera štednje, na jedno putovanje išlo je i po 20 ljudi, a o trošku parlamenta posećivale su se i seoske slave, piše ovaj list.

Sredinom maja na studijsko putovanje parlamentu Finske išao je čak 21 poslanik. Kako je Blicu navedeno u dopisu dostavljenom iz Skupštine Srbije, poseta je organizovana u okviru projekta "Žene za demokratiju i jednakost..." i trajala je četiri dana. Osim Meha Omerovića, koji se nalazi na čelu Odbora za ravnopravnost polova, svi ostali parlamentarci bili su žene. Mada je organizator snosio troškove prevoza i hotelskog smeštaja, hiljade evra potrošene su na isplatu dnevnica iz budžeta parlamenta, piše Blic.

Velika sredstva iz skupštinske kase otišla su takođe na dnevnice za deset parlamentaraca koji su 13 dana u aprilu boravili u SAD (Vašington, Kolumbos i Mančester), gde su učestvovali na programu profesionalnog usavršavanja "Otvoreni svet". U odgovoru iz parlamenta nije navedeno na šta se ta obuka odnosi, niti koji je bio kriterijum za odabir poslanika koji su imali sreću da otputuju za Ameriku.

Priliku da putuje u inostranstvo od početka godine imalo je 128 poslanika, dakle nešto više od polovine. Na put van Srbije najčešće su išli Aleksandra Đurović i Gordana Čomić, što nije neobično s obzirom na to da su članice delegacija u parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope i OEBS-a.

Ipak, parlamentarcima su odobravana sredsatva i za odlaske na seoske slave. To je slučaj s Miodragom Lintom, koji je u septembru bio na proslavi slave u selu Podbrdo, u opštini Mrkonjić Grad. Linta je četiri dana učestvovao i na konferenciji "Dani Hercegovine" u Trebinju, a u avgustu je bio i na ustoličenju episkopa bihaćko-petrovačkog gospodina Atanasija Rakite. Sve troškove snosila je Skupština Srbije.

Među parlamentarcima koji su najčešće putovali u inostranstvo je i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović. On je od početka godine deset puta o trošku države išao van granica Srbije i uglavnom su ta putovanja u celosti finansirana iz skupštinske kase. Stefanović je u dva navrata u martu mesecu (ukupno osam dana) išao u London, jednom u Indoneziju, posetio je i Brisel, Sankt Peterburg, Beč...

Blic piše, na osnovu dokumenta koji je dobio iz Skupštine, da je u 2013. odobreno ukupno 108 putovanja u inostranstvo, na koja je potrošeno oko 21 milion dinara. Od tog broja, Skupština je u celosti finansirala samo 35 putovanja. Troškove prevoza i hotelskog smeštaja uglavnom su snosili organizatori, dok je u najvećem broju slučajeva parlament izdvajao samo za dnevnice. Blicu nije dostavljen podatak koliko je novca potrošeno u te svrhe.

Izvor: b92

Pogledajte još