Internacionalni festival folklora "Beograd 2009"

Nacionalna sekcija CIOFF Srbije je organizator festivala sa sedištem u Beogradu i članica je najveće svetske organizacije festivala etno stvaralaštva koju je osnovao UNESKO, sa ciljem upoznavanja tradicionalne kulture i zbližavanja naroda sveta.

Već po realizaciji prvog festivala jula 2004. godine, Skupština CIOFF-a je beogradski festival uvrstila u međunarodni kalendar mreže festivala CIOFF-UNESKO, da bi nakon izuzetnih ocena organizacije i programa prošlogodišnjeg festivala, beogradski festival uvršćen u prvu kategoriju festivala etno stvaralaštva.

Time je nacionalnoj sekciji CIOFF-a ukazana čast i poverenje, a Beograd uvršćen u najznačajnije organizatore etno festivala sveta.

Ove godine, na Festivalu će učestvovati 9 inostranih folklornih ansambala (Turska, Italija, Meksiko, Jermenija, Španija, Ukrajina, Kanada, Rumunija i Grčka) i 6 ansambala iz Beograda sa preko 600 učesnika.

Program će se odvijati na Beogradskoj tvrđavi (tereni KK "Partizan"). U okviru pratećeg programa biće organizovane etno radionice, animacioni programi u domova starih (Bežanijska kosa i Pančevo). Takođe, inostrani ansambli će se predstaviti u Bečeju, Topoli, Aranđelovcu (“Mermer i zvuci “) i Surčinu (Bojčinska šuma, letnja scena).

Organizaciju festivala omogućili su Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pogledajte još